Ο,τι λέει ο νόμος και οι κανονισμοί. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη σε κάθε προσπάθεια παρέκκλισης της ΕΠΟ. Και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον ηχηρό τρόπο το πρωί της Τρίτης.

Καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης ακύρωσε το πραξικόπημα της Ομοσπονδίας, που προσπάθησε να ορίσει ξανά Εκτελεστικό Διευθυντή, με το «έτσι θέλω» τον Ιάκωβο Φιλιππούση, παραβιάζοντας τις οδηγίες FIFA και UEFA, που επιβάλλουν διεθνή διαγωνισμό για τις θέσεις Εκτελεστικού Διευθυντή, Αναπληρωτή Εκτελεστικού και Τεχνικού διευθυντή.

Η τοποθέτηση του Προέδρου του Ολυμπιακού και της Super League Βαγγέλη Μαρινάκη για το δεσμευτικό χαρακτήρα της επιστολής της UEFA/FIFA σμπαράλιασε τα σχέδια της ομάδας Μπαλτάκου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ίδιος προσωπικά δεν πρόκειται να γίνουν μαριονέτες της ΕΠΟ ούτε κανενός, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμα πραξικόπημα εντός των κόλπων της Ομοσπονδίας», ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως εάν δεν τηρηθεί η νομιμότητα, τότε «τον λόγο θα έχει Δικαιοσύνη».

Η τοποθέτηση του κ. Μαρινάκη ήταν ξεκάθαρη:

«Κύριε Πρόεδρε, Το θέμα 5 της Ημερήσιας Διάταξης έχει ονομαστεί Ορισμός Εκτελεστικού Διευθυντή». Όπως αντιλαμβάνεστε από τον τίτλο του θέματος και μόνο, καμία περιγραφή δεν υπάρχει για το αν το συμβούλιο θα κληθεί να επιλέξει σήμερα τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΠΟ ή αν θα γίνει συζήτηση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και όσα πρέπει να γίνουν ώστε να στελεχωθεί η συγκεκριμένη θέση την οποία η Ολιστική Μελέτη προβλέπει ως κομβικής σημασίας για την λειτουργία της ΕΠΟ – και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου – όπως ο απαιτούμενος και επιβεβλημένος διεθνής διαγωνισμός για την θέση.

Αν πρόκειται απλώς να τοποθετηθεί σήμερα ένας Εκτελεστικός Διευθυντής , χωρίς καμία διαδικασία, χωρίς να δούμε ένα βιογραφικό, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε πρόσκληση και αξιολόγηση υποψηφίων , κόντρα σε όσα είπατε την προηγούμενη φορά για τυπικά προσόντα και διεθνή διαγωνισμό, αν με λίγα λόγια τον έχετε επιλέξει και καλούμαστε απλώς σαν μαριονέτες σε αυτό το συμβούλιο, τότε ξεκαθαρίζω ότι θα πρόκειται για ένα ακόμα πραξικόπημα εντός των κόλπων της Ομοσπονδίας και το λόγο πλέον θα έχει η Δικαιοσύνη.

Σας υπενθυμίζω ότι η δεσμευτική οδηγία των FIFA και UEFA από της 22ης Φεβρουαρίου 2022 τονίζει ξεκάθαρα ότι για τις τρείς θέσεις που έχουν κομβική σημασία στη λειτουργία της Ομοσπονδίας, δηλαδή του CEO, του Αναπληρωτή του και του Τεχνικού Διευθυντή, πρέπει να γίνει μια διεθνής διαδικασία ανοιχτή σε υποψηφιότητες .

Μέσα από αυτή τη διαδικασία και τους φακέλους που θα υποβληθούν θα πρέπει να καταλήξει ο Πρόεδρος της ΕΠΟ στις επικρατέστερες υποψηφιότητες, που με τη σειρά του θα πρέπει αυτός να προτείνει προς την Εκτελεστική Επιτροπή η οποία και ως συλλογικό όργανο θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση, ενδεχομένως αξιολογώντας και η ίδια τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία προφανώς δεν θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ολιστικής Μελέτης, δεν θα έχει σχέση με τα όσα έχουν ήδη υποδείξει και απαιτήσει οι υπερεθνικές Ομοσπονδίες και θα αποτελεί μια ακόμα μαύρη σελίδα για το ποδόσφαιρο, δείγμα της αδιαφορίας της ΕΠΟ όχι μόνο για το μέλλον του Ποδοσφαίρου στη χώρα αλλά και για τον σεβασμό των όσων η FIFA και η UEFA θέτουν ως αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την επιλογή προσώπων με κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση και λειτουργία της ΕΠΟ».

Στην συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε ότι το πραξικόπημα του διορισμού δεν είχε καμία τύχη και όταν ο κ. Αγραφιώτης ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που καθιστά σαφές ότι η επιστολή έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ο κ. Μπαλτάκος βρέθηκε σε αδιέξοδο και αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για να ενημερώσει FIFA/UEFA και η συνεδρίαση της ΕΕ θα συνεχιστεί την Πέμπτη.