Σημαντική αύξηση παρατηρείται, τα τελευταία τριάντα έτη, στους μισθούς των παικτών ομάδων μεγάλης κατηγορίας, στα τρία σημαντικότερα πρωταθλήματα παγκοσμίως (MLB, NBA, NFL). Σύμφωνα με το CNN, οι μισθοί των μεγάλων πρωταθλημάτων έχουν αγγίξει αριθμούς «ρεκόρ», τη φετινή χρονιά, καθώς φαίνεται να αγγίζουν ετησίως το ποσό των 43 με 50 εκατ. δολαρίων.

Η αύξηση αυτή στις απολαβές των παικτών των κορυφαίων ομάδων γίνεται περισσότερο αισθητή, αν προβούμε στη σύγκριση με τους αντίστοιχους μισθούς παικτών τη δεκαετία του 1990.

Διαβάστε επίσης: Πόσα χρήματα δίνουν οι χώρες στους Ολυμπιονίκες τους

Ένας μέσος παίκτης του MLB έβγαζε περίπου 1,4 εκατ. δολάρια, το 1990 – λαμβάνοντας υπόψη και τον πληθωρισμό – ενώ, φέτος, 32 έτη μετά, ο ίδιος παίκτης πιθανότατα να βγάζει τα τριπλάσια, με τον μισθό του να ανέρχεται στα 4,4 εκατ. δολάρια.

Στο ΝΒΑ, αντίστοιχα, η αύξηση των μισθών είναι ακόμα πιο έντονη, με τους παίκτες να κερδίζουν, σήμερα, περίπου το πενταπλάσιο ποσό σε σχέση με το αντίστοιχο του 1990 – από 1,9 εκατ. δολάρια σε 9,6 εκατ. δολάρια.

Επόμενοι είναι οι παίκτες του NFL, οι οποίοι κερδίζουν τον τετραπλάσιο μισθό σε σχέση με τον αντίστοιχο του 1990 – από 790.000 δολάρια το 1990 σε περίπου 3,3 εκατ. δολάρια, σήμερα.

Κερδίζουν, όμως, οι παίκτες όσα τους «αναλογούν»;

Το 1995, η αξία μίας μέσης ομάδας σε καθένα από τα παραπάνω πρωταθλήματα είχε αποτιμηθεί σε περίπου 200 με 300 εκατ. δολάρια – λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό.

Σήμερα, κατά την έναρξη της τελευταίας κανονικής περιόδου, η αξία μίας μέσης ομάδας κυμαίνεται από 2 δισ. δολάρια (MLB) μέχρι 3,5 δισ. δολάρια (NFL), με την αξία μίας μέσης ομάδας του MLB, του NBA και του NFL, να έχει αυξηθεί, από το 1995, κατά περίπου 10 φορές.

Παρά, όμως, την αύξηση της αξίας των ομάδων, δεν παρατηρείται ο ίδιος ρυθμός αυξήσεων και στους μισθούς των παικτών. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων γίνονται σταθερά πλουσιότεροι, οι παίκτες, όμως, όχι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μέσος μισθός ενός παίκτη MLB, o οποίος έχει μειωθεί από λίγο περισσότερο από 5 εκατ. δολάρια, το 2017, σε λίγο περισσότερο από 4 εκατ. δολάρια, σήμερα, παρά την κατά 210 εκατ. δολάρια αύξηση της αποτίμησης των ομάδων του MLB, τα τελευταία 5 χρόνια.

Τι συμβαίνει με τους παίκτες μικρών κατηγοριών;

Οι παίκτες μικρότερων κατηγοριών κερδίζουν αισθητά χαμηλότερους μισθούς, ιδιαίτερα αν τους συγκρίνουμε με τις αντίστοιχες απολαβές παικτών μεγαλύτερων κατηγοριών.

Ο κατώτατος μισθός ενός παίκτη μπέιζμπολ, σε ομάδες μικρών κατηγοριών, δεν ξεπερνά τα 5.000 δολάρια, ενώ, στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, οι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ 37 και 45.000 δολαρίων, αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ποσά αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με τις απολαβές των παικτών σε ομάδες μεγάλων κατηγοριών που υπολογίζονται από 70.000 δολάρια και άνω.

Παίκτες μπέιζμπολ στα πρόθυρα… οικονομικής εξαθλίωσης

Πολλές φορές, οι μισθοί παικτών ομάδων μικρότερης κατηγορίας μπορεί να είναι χαμηλότεροι από τον μισθό ενός μέσου Αμερικανού εργαζομένου.

Η οργάνωση “Advocates for Minor Leaguers”, μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2020, με σκοπό να «ρίξει φως» σε συνθήκες εργασίας που μπορούν να θεωρηθούν εκμετάλλευση, διαπίστωσε ότι πολλοί παίκτες  μπέιζμπολ μικρών κατηγοριών μετά δυσκολίας μπορούν, σήμερα, να βγάλουν τα ως προς το ζην.

Το περσινό έτος, η εν λόγω οργάνωση αποκάλυψε ότι παίκτες της MiLB δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη στέγασή τους με αποτέλεσμα να…κοιμούνται στη λέσχη της ομάδας.

Πηγή: ΟΤ