Το φως της δημοσιότητας βλέπει η μαρτυρία μίας γυναίκας από τους 38 συνολικά πρόσφυγες οι οποίοι είχαν βρεθεί σε νησίδα στον Έβρο εντός τουρκικής επικράτειας και βρίσκονται τελικά επί ελληνικού εδάφους.

Η γυναίκα αποκαλύπτει τη συμπεριφορά των Τούρκων οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ομάδα αυτή των προσφύγων για να ασκήσουν πίεση στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το Channel 4, η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των προσφύγων, αποκάλυψε πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο διαχωρίζοντάς τους μάλιστα «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα». Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».

Δείτε βίντεο:

Μηταράκης από Εβρο: Οι Τούρκοι πίεσαν δια της βίας τους μετανάστες προς το ελληνικό έδαφος

«Η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, από τον Έβρο.

Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία μέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χαίρουν καλής υγείας».

«Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει», όπως είπε, «από τις καταθέσεις τους, ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, δήλωσε πως «το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της», διαβεβαιώνοντας πως κανένα παιδί δεν κινδυνεύει.

Επίσης, επανέλαβε ότι «αυτή η νησίδα είναι εκτός των ορίων της ελληνικής επικράτειας όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που πληρούνται από το πρωτόκολλο του 1926 της Αθήνας το οποίο καθόρισε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο», προσθέτοντας πως «η δικογραφία δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα εξεταστούν από τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές της ΕΛ.ΑΣ. Το σημαντικό μήνυμα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στον Έβρο διότι η Τουρκία τους πίεσε με τη βία να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τέλος, ο κ. Μηταράκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως πρέπει «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει από το διεθνές δίκαιο. Μόλις οι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, αμέσως παρείχαμε την προστασία που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις

Για ψέματα σε μία σειρά από υποθέσεις καταγγέλλει την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook με την πολιτική αντιπαράθεση να κλιμακώνεται.

«Ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα. Ψέματα για τους «καταραμένους του Έβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα σύνορα τάχα δεν μπορούσαν να τα παρακολουθήσουν

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στην ανάρτηση του «κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις. Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα «παρακολουθήσουν»».

«Και σήμερα ούτε μια συγγνώμη, καμιά τύψη, καμιά νύξη ευαισθησίας και ανθρωπιάς. Έχουν ακόμη και οι λέξεις χάσει το νόημα τους» καταλήγει ο Αλεξης Τσίπρας στην ανάρτηση του.