Ρωσικό αποβατικό πλοίο κοντά στο Φιδονήσι είχε ανακοινώσει ότι κατέστρεψε η Ουκρανία, με δορυφορικές φωτογραφίες που δόθηκαν από τη Maxar Technologies στη δημοσιότητα να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει βυθισμένο σκάφος στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι το Φιδονήσι καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές του πολέμου, ενώ είναι εξαιρετικής σημασίας για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

Ζημιές και σε κτίρια στο νησί

Όπως αναφέρει το BBC, οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies δείχνουν τα επακόλουθα των πιθανών πυραυλικών επιθέσεων που, όπως είπε, έγιναν σε ένα ρωσικό αποβατικό σκάφος κλάσης Serna κοντά στο νησί. Δείχνουν επίσης πρόσφατες ζημιές σε κτίρια στο νησί.

Το βρετανικό Μέσο θυμίζει ότι η ρωσική ναυαρχίδα Moskva κατέπλευσε στο Φιδονήσι μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη του πολέμου, λέγοντας στους Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο νησί να παραδοθούν (οι οποίοι αρνήθηκαν ενώ στη συνέχεια κρατήθηκαν αιχμάλωτοι). Όμως, αν και το νησί καταλήφθηκε, εβδομάδες αργότερα, το Moskva βυθίστηκε.

Την Πέμπτη, ένα πλοίο εφοδιασμού του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, το Vsevolod Bobrov, έπιασε φωτιά αφού υπέστη ζημιές από τον ουκρανικό στρατό στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στο νησί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Σέρχιι Μπράτσουκ.