Στο προάστιο Μπούκα του Κιέβου, στα βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, οι σοροί των πυροβολημένων πολιτών κείτονταν στους δρόμους μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού. Γίνεται λόγος για εγκλήματα πολέμου. Βρέθηκαν επίσης ομαδικοί τάφοι με βασανισμένους ανθρώπους. Οι υποδομές έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί, αλλά παρόλα αυτά η ζωή επιστρέφει σιγά – σιγά στην πόλη. Στη DW μίλησε ο δήμαρχος της Μπούκα, Ανατόλι Φεντορούκ, για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην πόλη του.

DW: Κύριε Φεντορούκ πώς είναι η κατάσταση στην πόλη σας;

Ανατόλι Φεντορούκ: Για τέταρτη συνεχή ημέρα οι ειδικοί είναι απασχολημένοι με τον εντοπισμό των σαμποτέρ και την αφαίρεση ναρκών. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις υποδομές, ιδίως την παροχή ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού. Υπάρχουν και ανθρωπιστικά ζητήματα που μας απασχολούν. Οργανώσαμε την παράδοση ειδών παντοπωλείου, φαρμάκων, προϊόντων υγιεινής και ζωοτροφών. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε αγοράσει 1.000 φιάλες υγραερίου και φούρνους αερίου και δημιουργήσαμε χώρους όπου οι άνθρωποι μπορούν να μαγειρέψουν.

Πόσοι άνθρωποι ζούσαν στη Μπούκα πριν από τον πόλεμο και πόσοι είναι τώρα;

Η Μπούκα είχε 50.000 κατοίκους. Στον δήμο που περιλαμβάνει και τα γύρω χωριά ζούσαν 67.000 άνθρωποι. Αυτή τη στιγμή ζουν 3.700 κάτοικοι στη Μπούκα, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται σιγά-σιγά, καθώς επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στις βασικές υποδομές.

Είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των νεκρών στη Μπούκα και τον δήμο γενικότερα;

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 320 άμαχοι. Εμπειρογνώμονες, εγκληματολόγοι και ανακριτές εξετάζουν τώρα τα θύματα, αλλά ο αριθμός των σορών που εντοπίζονται αυξάνεται καθημερινά. Σχεδόν το 90% έχει τραύματα από πυροβολισμούς, όχι τραυματισμούς από θραύσματα.

Οι φρικτές εικόνες των ομαδικών τάφων συγκλονίζουν τον κόσμο. Πόσοι τέτοιοι τάφοι βρέθηκαν;

Τρεις εντοπίστηκαν στη Μπούκα. Στο χώρο ενός εργοστασίου γεωργικών προμηθειών όπου οι Ρώσοι εισβολείς είχαν στοιβάξει τις σορούς ανθρώπων με τα χέρια δεμένα, μετά στις οδούς Βοξάλνα και Γιαμπλούνσκα και σε ένα κέντρο αναψυχής για παιδιά.

Είναι τεκμηριωμένα τα εγκλήματα, ποια είναι τα θύματα και πώς πέθαναν; Εμπλέκονται εκπρόσωποι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου;

Όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς και ουκρανικοί φορείς εμπλέκονται στη διακρίβωση των ονομάτων όλων όσοι πυροβολήθηκαν, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα για να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη.

Σε ποιο βαθμό έχει καταστραφεί οι υποδομές στην Μπούκα;

Οι σημαντικότερες υποδομές στις εισόδους της πόλης και στην ίδια την πόλη είναι πρακτικά ολοσχερώς κατεστραμμένες. Την τρίτη μέρα του πολέμου, οι Ρώσοι κατακτητές κατέστρεψαν τον υποσταθμό που τροφοδοτούσε με ρεύμα τόσο την πόλη όσο και τους ουκρανικούς σιδηροδρόμους. Ο υποσταθμός δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει, πρέπει να κατασκευαστεί νέος.

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν. Πότε μπορούν να επιστρέψουν;

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μπούκα ίσχυε μέχρι και τις 7 Απριλίου. Το τι θα αποφασιστεί μετά από αυτό είναι ακόμα ασαφές. Αλλά συμβουλεύω τους πολίτες που δεν ασχολούνται με το δήμο, την ιατρική ή την κοινωνική εργασία να μην επιστρέψουν μέχρι να ληφθεί μια τελική απόφαση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά γιατί ακόμα δεν υπάρχει ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο στην πόλη.

Συνέντευξη Λίλια Ρόιτσκα

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου