Η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των ανθρώπων που φορούσαν πολιτικά και βρέθηκαν νεκροί στην Μπούκα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων είναι «το επόμενο στάδιο», ανέφερε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΗΕ που επισκέφθηκε αυτήν την πόλη, κοντά στο Κίεβο.

«Το επόμενο στάδιο»

«Ο κόσμος είναι ήδη βαθύτατα σοκαρισμένος», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας σε ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Μπούκα. Διαβεβαίωσε ότι «το επόμενο στάδιο είναι η διεξαγωγή μιας έρευνας».

Ο Βρετανός διπλωμάτης έφτασε στην Μπούκα γύρω στις 13:00 συνοδευόμενος από τον Αμίν Αουάντ, τον συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση. Μαζί πήγαν μπροστά στο δημαρχείο, λίγα λεπτά αφότου υψώθηκε στη στέγη του και πάλι η ουκρανική σημαία, για πρώτη φορά μετά την κατοχή της πόλης από τους Ρώσους.

Ο Γκρίφιθς μίλησε με ένα στέλεχος του δήμου και στη συνέχεια πήγε πεζός στον μαζικό τάφο που έσκαψαν οι Ουκρανοί κοντά σε μια εκκλησία. Εκεί μίλησε για περίπου 20 λεπτά με έναν τοπικό αξιωματούχο ο οποίος του εξήγησε πώς σκοτώνονταν οι άμαχοι τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ