Ο πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Πολωνίας, στρατηγός Βάλντερμαρ Σκρίπτσακ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Super Express παρουσίασε τις αξιώσεις της Βαρσοβίας στο Καλίνινγκραντ, γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, τις οποίες όχι μόνο υποστήριξε η Ουκρανία αλλά και τις συνέδεσε με την έκβαση της ρωσικής εισβολής στο έδαφός της.

«Υπό ρωσική κατοχή»

Ο Βάλντερμαρ Σκρίπτσακ δήλωσε ότι η Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ είναι περιοχή «υπό ρωσική κατοχή από το 1945». Στη συνέχεια, τόνισε ότι αυτό το έδαφος δεν ήταν ποτέ ρωσικό, και ανήκε ιστορικά στην Πρωσία και την Πολωνία. «Τώρα θα άξιζε να τα ζητήσετε όπως παλιά για τα Ανακτηθέντα Εδάφη» είπε.

«Ισως αξίζει να ζητήσετε αυτήν την περιοχή του Καλίνινγκραντ, η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι μέρος της επικράτειας της Πολωνίας. Εχουμε το δικαίωμα να θέτουμε αμφισβητήσεις για την περιοχή που κατέχει η Ρωσία» πρόσθεσε ο στρατηγός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιφέρεια του Καλίνινγκραντ «δεν έχει στρατιωτική σημασία».

Ειρωνεία από Ζαχάροβα

Με ειρωνεία απάντησε στις αιτιάσεις του πολωνού στρατηγού η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανάρτησε στο Telegram τη δήλωσή του με την υποσημείωση ότι όπως «γρήγορα ανεβαίνει, τόσο πιο γρήγορα κατεβαίνει», εννοώντας προφανώς τις πολωνικές φιλοδοξίες.

«Σε αυτούς τους πολίτες της Πολωνίας που κάνουν τέτοιες δηλώσεις, ακόμα και σε αυτούς που τις πιστεύουν, η συμβουλή μας είναι να μελετήσουν την ιστορία του 20ου αιώνα. Μόλις το κάνουν αυτό, θα καταλάβουν ότι είναι αδύνατο να επιστραφεί ό,τι δεν ανήκε ποτέ στην Πολωνία. Η δήλωση ότι η Βαρσοβία μπορεί να διεκδικήσει το Καλίνινγκραντ είναι ανοησία, το Καλίνινγκραντ ήταν, είναι και θα είναι μια ρωσική πόλη στη Βαλτική», είπε ο Ντμίτρι Λίσκοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης του Καλίνινγκραντ.

«Στη Λίθινη Εποχή»

Αυτή δεν είναι η πρώτη απεχθής δήλωση του Σκρίπτσακ για μια ρωσική πόλη, σημειώνει το Ria Novosti. Πέρυσι, αποκάλεσε την περιοχή του Καλίνινγκραντ «πύλη προς τη Βαλτική Θάλασσα και την πολωνική πεδιάδα», και αναφέρθηκε μάλιστα σε ενδεχόμενο «πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» για αυτήν την περιοχή.

Τότε, η ρωσική κρατική Δούμα θεώρησε αυτή τη δήλωση ως εχθρική και ξεπερασμένη, και ο κυβερνήτης της περιοχής, Αντόν Αλιχάνοφ, προέτρεψε τον Σκρίπτσακ να σταματήσει να φαντασιώνεται και να «προσπαθήσει να μην βρίσκεται στη Λίθινη Εποχή».

Υπενθύμισε επίσης ότι κάποτε ήταν οι σοβιετικοί στρατιώτες που βοήθησαν στην αποκατάσταση της Πολωνίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εμπλοκή της Ουκρανίας

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, υποστήριξε τις πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις της Πολωνίας στο ρωσικό Καλίνινγκραντ, σε συνέντευξή στο τηλεοπτικό κανάλι 1plus1.ua, σημειώνουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ουκρανό αξιωματούχο, οι φιλοδοξίες της Βαρσοβίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την «ειδική επιχείρηση», (όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία) της Μόσχας.

«Μπορώ να πω ότι η Πολωνία, όχι ακόμη σε επίσημο επίπεδο, έχει ήδη διεκδικήσει την περιοχή του Καλίνινγκραντ. Αυτό σίγουρα θα μας βοηθούσε», είπε ο Ντανίλοφ.

Η Διάσκεψη του Πότσδαμ

Το Καλίνινγκραντ είναι πόλη-λιμάνι και διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Η περιοχή αυτή συνορεύει με εδάφη μελών του NATO και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ είναι γεωγραφικά αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία (χάρτες, επάνω στην κεντρική φωτογραφία και κάτω).

Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα rbc.ru, η σημερινή περιοχή του Καλίνινγκραντ βρίσκεται στο έδαφος της πρώην γερμανικής επαρχίας της Ανατολικής Πρωσίας.

Το 1945, εδώ έγιναν οι μάχες των σοβιετικών στρατευμάτων στην επιχείρηση της Ανατολικής Πρωσίας.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με απόφαση της Διάσκεψης του Πότσδαμ, μέρος της Ανατολικής Πρωσίας (περίπου το ένα τρίτο) παραχωρήθηκε στην ΕΣΣΔ και το υπόλοιπο έδαφος στην Πολωνία, επισημαίνει η rbc.ru.

Ασκήσεις με S-400 στο Καλίνιγκραντ

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ για την αντιμετώπιση εχθρικών αεροπορικών επιδρομών, χρησιμοποιώντας σύγχρονους πυραύλους S-400, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, αναπτύχθηκαν συστήματα αεράμυνας S-400, σκοπός των οποίων ήταν να αποτρέψουν μαζικές εχθρικές επιθέσεις πυραύλων και βομβαρδισμών σε εγκαταστάσεις υποδομής, ανέφεραν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των ασκήσεων, οι μονάδες ραντάρ του ρωσικού στόλου της Βαλτικής εντόπισαν αεροσκάφη εικονικού εχθρού από μεγάλη απόσταση. Τον ρόλο αυτόν υποδύθηκαν αεροσκάφη Su-27 του Στόλου της Βαλτικής.

Συστοιχίες πυραύλων S-400 (φωτογραφία αρχείου AP)

«Τα πληρώματα S-400 άρχισαν αμέσως να παρακολουθούν στόχους και τους κατέστρεψαν με προσομοίωση βολής στο μέγιστο βεληνεκές. Οι μάχιμες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες τεράστιας αεροπορικής πίεσης από την αεροπορία ενός εικονικού εχθρού», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Στις ασκήσεις συμμετείχαν περίπου 20 συγκροτήματα εξοπλισμού.

Το S-400 είναι αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία το 2007. Μια ακόμη πιο σύγχρονη έκδοση του ίδιου τύπου όπλου, το S-500, αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε πέρυσι.

Πηγή: Ria Novosti, rbc.ru, echedoros-a.gr