Διατηρείται η δυναμική και κυρίως οι προοπτικές του τομέα των logistics, παρά την αβεβαιότητα και τα προβλήματα που δημιουργεί στην οικονομική δραστηριότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως οι επενδύσεις που έχουν συμφωνηθεί προχωρούν κανονικά, παρά την αύξηση του κόστους κατασκευής, επισημαίνοντας παράλληλα πως η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και άλλων μεγάλων projects, όπως η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, θα ενισχύσουν περαιτέρω το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως οι νέοι χώροι logistics επιφανείας πάνω από 20.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθούν άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ελάχιστη προσφορά, επισημαίνοντας πως η ανισορροπία της αγοράς οδηγεί σε αυξήσεις στις αξίες και μείωση των συντελεστών απόδοσης για καλά ποιοτικά ακίνητα, ανάλογα τη θέση και τα χαρακτηριστικά κατασκευής. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2023 θα μπουν σε σημείο εκκίνησης επενδύσεις περίπου 150 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων logistics υψηλών προδιαγραφών στη χώρα. Πρόκειται για τομέα, που σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, η χώρα μας υστερεί. Ιδιαίτερη κινητικότητα αναπτύσσεται από τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες κινητοποιούν σημαντικούς πόρους προς την κατεύθυνση ανέγερσης νέων αποθηκευτικών χώρων, ενώ τα δίχτυα τους έχουν απλώσει και μεγάλα ξένα funds. Η Δυτική Αττική προσελκύει ισχυρή ζήτηση, αν και όπως έχουν αναφέρει στελέχη της αγοράς είναι δύσκολο να βρει κάποιος κατάλληλους χώρους και φθηνούς καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν ανεβάσει τις απαιτήσεις τους. Κάποιοι μάλιστα έχουν χαρακτηρίσει το μέτωπο που εκτείνεται στις περιοχές του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, του Θριάσιου ως τη νέα «Μέκκα» των επενδύσεων στον κλάδο των logistics. Από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που δρομολογούνται εκεί είναι αυτή στο Θριάσιο Πεδίο, όπου θα κατασκευαστούν περισσότερα από 60.000 τετραγωνικά μέτρα νέων αποθηκευτικών χώρων.

 

Υψηλές αποδόσεις

Το επενδυτικό ενδιαφέρον εξηγείται και από τις υψηλές αποδόσεις που υπόσχεται ο κλάδος. Οι προβλέψεις των επενδυτών για την περιοχή της Αττικής κάνουν λόγο για ελεγχόμενες αποδόσεις (yields) στο εύρος του 7,5%-8,5% την προσεχή 5ετία, γεγονός που δικαιολογεί τόσο τη «βιασύνη» κατοχύρωσης εκτάσεων προς δημιουργία logistics κέντρων, όσο και τη δέσμευση οικονομικών πόρων για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων. Η εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics συνεισφέρουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία, και μάλιστα κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες εποχές. Η πανδημία επιτάχυνε την ανάπτυξή του, κυρίως λόγω της στροφής πολλών καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μάλιστα, η πλειονότητα των εταιρειών του χώρου θεωρεί ότι η πανδημία αποτέλεσε έναυσμα για την καλύτερη οργάνωση του κυκλώματος logistics και επιπροσθέτως πιστεύει στην ανάγκη στροφής των επενδύσεων προς τομείς που εστιάζουν σε νέες τεχνολογίες και συστήματα (ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού). Σήμερα, ο κλάδος logistics απασχολεί 200.000 εργαζομένους και αντιπροσωπεύει περίπου το 9,5% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Logistics για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να ανέλθει στο 12% μέσα στα επόμενα χρόνια.