Η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες συζητιέται πλέον σε όλα τα επίπεδα στο Κίνημα Αλλαγής – και αυτή η πιθανότητα αλλάζει τα χρονικά δεδομένα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών έχει πέσει η ιδέα επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε να δοθεί η εκκίνηση για την ανασυγκρότηση και την αυτοοργάνωση του κόμματος, όπως είχε υποσχεθεί με την εκλογή του ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πολύ πιθανό, με βάση τις εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, αυτή η εκκίνηση να δοθεί στις 20 Μαρτίου, δηλαδή την επόμενη Κυριακή, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν η εκκίνηση της οργανωτικής προσπάθειας του ΚΙΝΑΛ να γίνει σε σχετική πολιτική εκδήλωση, ωστόσο εκείνοι που πρότειναν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής θεώρησαν πως αυτή ενεργοποιεί θεσμικά τον κομματικό μηχανισμό, ενόψει της μεγάλης μάχης των εθνικών εκλογών που ίσως δεν αργήσει τόσο όσο περίμεναν αρχικά στην Κεντροαριστερά. Εφόσον οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών οριστικοποιήσουν την απόφαση, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ΚΠΕ θα συγκληθεί από την αλλαγή ηγεσίας, τον περασμένο Δεκέμβριο, ώστε να δοθεί η πρώτη κατεύθυνση για τις μάχες που έρχονται – με συμπεριληπτική διάθεση, μέσα από τη συνεδρίαση του πιο σημαντικού κομματικού οργάνου. Σύμφωνα με τα κεντροαριστερά στελέχη, όσα περισσότερα βήματα γίνουν στο πεδίο της αυτοοργάνωσης πριν έρθουν οι κάλπες, τόσο μεγαλύτερα οφέλη θα έχει το κόμμα στις εκλογές, καθώς η διαδικασία μπορεί να χρησιμεύσει και ως διαδικασία σκάουτινγκ για υποψήφιους βουλευτές. Παράλληλα, ενεργοποιούνται και οι δύο επιτροπές που θα έχουν τον πρώτο ρόλο το επόμενο διάστημα, αυτή των ψηφοδελτίων υπό τον Βαγγέλη Αργύρη, αλλά και η επιτροπή αυτοοργάνωσης υπό τον βουλευτή Χαλκιδικής Απόστολο Πάνα, με τη συμμετοχή στελεχών από όλες τις κομματικές φυλές.

Ανεξαρτήτως εκλογών, πάντως, και της όποιας επίσπευσης φέρουν οι εκτιμήσεις για την πρόωρη διεξαγωγή τους, η διαδικασία της αναδιοργάνωσης θα συνεχιστεί έτσι κι αλλιώς. Τις προηγούμενες εβδομάδες στα πασοκικά γραφεία συνεχίζονταν τα τηλέφωνα προς τους συμμετέχοντες στις εκλογές, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί το στάτους τους (μέλος ή φίλος του κόμματος) και να επιβεβαιωθεί η ενεργοποίησή τους. Ο αριθμός δεν είναι μικρός – 270.000 άτομα θα αποτελούν πλέον κομμάτι του κομματικού μητρώου και σε αυτούς θέλει να χρησιμοποιήσει ως κινητήριο μοχλό ο Ανδρουλάκης. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία αυτοοργάνωσης, μια προεκλογική υπόσχεση της σημερινής ηγεσίας, είναι ο τρόπος επανασύνδεσης με τους χώρους δουλειάς και τη μεσαία τάξη που ανέκαθεν αποτελούσε τη μεγάλη δύναμη του ΠΑΣΟΚ – γι’ αυτό μέσα στο σχέδιο υπάρχει και η δημιουργία δικτύων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά για το Κίνημα Αλλαγής. Παράλληλα, θα μπει σε λειτουργία και το ψηφιακό κόμμα, με το όνομα «Ψηφιακή Κοινωνία», με μια πλατφόρμα που θα ενισχύει το αποτύπωμα του ΚΙΝΑΛ, αλλά κατά κύριο λόγο θα διευκολύνει την επαφή με τη βάση και την οργάνωση.

Εκλογές νομαρχιακών

Αν το χρονοδιάγραμμα της αυτοοργάνωσης τηρηθεί χωρίς εκπλήξεις, τότε οι εκλογές των νομαρχιακών αναμένονται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ενώ θα υπάρξουν και οι ανάλογες εκλογές συνέδρων για το συνέδριο του κόμματος που θα εκλέξει, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του καλοκαιριού, τα νέα όργανα του κόμματος. Αν παρέμβουν οι εκλογές, στο ΚΙΝΑΛ ξέρουν πως αναγκαστικά το συνέδριο μένει γι’ αργότερα. Η εσωκομματική διαδικασία ανασύνταξης, ωστόσο, ακόμα κι αν αυτό αναβληθεί, θα βοηθήσει την κομματική συσπείρωση να μείνει όσο ενισχυμένη είναι σήμερα, που φτάνει μέχρι το 89% με βάση τις μετρήσεις. Γι’ αυτό, έμπειρα κεντροαριστερά στελέχη εκτιμούν πόσο όσο πιο γρήγορα γίνει ο πρώτος γύρος της απλής αναλογικής, τόσο πιο εύκολο θα είναι για το ΚΙΝΑΛ να φτάσει τα δημοσκοπικά του επίπεδα.