Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Eνίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας

Με ομοβροντία κυρώσεων κατά της Ρωσίας αντέδρασε η Δύση μετά την απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δύο «Λαϊκές Δημοκρατίες» στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ παρά τις αρχικές προσεχτικές διατυπώσεις, πλέον μιλούν για «έναρξη εισβολής» στην Ουκρανία ενώ για την ώρα φαίνεται να… ενταφιάζονται διπλωματικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κορυφής που θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην Ουκρανία.

Την ώρα που οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή της Ουκρανίας αυξάνονται, φαίνεται πως η Ρωσία με μία σειρά από ενέργειες επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα στέλνοντας μηνύματα τόσο προς την ηγεσία της Ουκρανίας, όσο και προς τη Δύση, ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στις αξιώσεις της.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται η ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Στο αποκλειστικό βίντεο του in που ακολουθεί διακρίνεται κομβόι στρατιωτικών οχημάτων υποστήριξης που κατευθύνεται προς τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

«Έναρξη της εισβολής» και φόβοι για γενικευμένη κλιμάκωση

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατήγγειλε ότι το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου που δόθηκε χθες στην έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία σηματοδοτεί «την έναρξη εισβολής» στη χώρα.

Ο φόβος ότι επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, προ των πυλών της οποίας είναι ανεπτυγμένοι 150.000 ρώσοι στρατιωτικοί σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, έχει φθάσει σε επίπεδο παροξυσμού αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται εν μέρει στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο ρώσος πρόεδρος ετοιμάζει «δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά», προειδοποίησε ο Τζο Μπάιντεν, 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της κρίσιμης απόφασης του ομολόγου του. «Υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο», πρόσθεσε πάντως.

Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Άμυνας Νικολάι Πανκόφ ανέγνωσε ενώπιον της Γερουσίας το αίτημα του ρώσου προέδρου να αναπτυχθούν στρατεύματα στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, εξαιτίας του ότι ο στρατός της Ουκρανίας έχει αναπτύξει «60.000 άνδρες και τεθωρακισμένα» και είναι έτοιμος να εξαπολύσει επίθεση.