Είναι σαφές πως το πρόγραμμα της Κρατικής Τηλεόρασης έχει μπει σε τροχιά ανανέωσης, αναδιαπραγμάτευσης και αναστοχασμού. Η ΕΡΤ φαίνεται να επιδιώκει την ουσιαστική πραγμάτωση του μότο της «κάθε μέρα το καλύτερό μας».

Στεκόμαστε στην προσπάθεια της κρατικής τηλεόρασης να ασχοληθεί με ζητήματα που δεν είθιστε να συναντάμε σε άλλα κανάλια. Πρόκειται για εκπομπές που θίγουν καίρια κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και σίγουρα θα μας απασχολήσουν την επόμενη ημέρα ως κοινωνία. Μια εξ’ αυτών δε έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να διαπνέεται από αδιαπραγμάτευτα νεανικό αέρα.

Πρόκειται για τη Γενιά των 17, μια σειρά ντοκιμαντέρ 17 επεισοδίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη βάζει μπροστά στην κάμερα τους σημερινούς δεκαεφτάρηδες και τους ζητά να μιλήσουν για τον ιδεατό κόσμο στον οποίο θα ήθελαν να ζουν σήμερα αλλά και τον κόσμο που παλεύουν να πλάσουν για το μέλλον, ακόμα και αν το όνειρο γίνει πράξη όταν τα δεκαεφτά τους θα έχουν πια παρέλθει.

Η φιλόδοξη παραγωγή εστιάζει σε εκείνους που στέκονται στο κατώφλι της ενήλικης ζωής και βρίσκονται λίγο πριν ή λίγο μετά την πρώτη τους ψήφο. Στα παιδιά της κρίσης, στα παιδιά της προσπάθειας, στους νέους της τεχνολογίας, στα τέκνα των socialmedia και της ψηφιακής επανάστασης, στην πρώτη γενιά πολιτών μετά την καραντίνα.

Το βιώσιμο μέλλον

Οδηγό και πλατφόρμα αλλαγής αποτελεί η Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών, η σημαντική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών του ΟΗΕ σε μια σειρά από 17 Στόχους που επιδιώκουν τη βελτίωση της ζωής στον πλανήτη όπως τον ξέρουμε. Η σειρά «Γενιά των 17» παρουσιάζει και εξηγεί τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναζητά τα ιδεώδη και τις καλές πρακτικές που κάνουν τους νεαρούς πρωταγωνιστές να ονειρεύονται, να δρουν και να διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο -πιο δίκαιο, πιο πράσινο, πιο ειρηνικό.

Πρόκειται για την πρώτη συστηματική ανάδειξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, της σημαντικής αυτής ατζέντας του ΟΗΕ που διατρέχει και διαπερνά ολόκληρη τη ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Μια ατζέντα καθόλα πολύτιμη, όχι ως ευχολόγιο και ουτοπία, αλλά ως μια πορεία προς τις μικρές νίκες της καθημερινότητας, ένα βλέμμα προς την κατ’ ουσία αλλαγή. Μαθαίνουμε ότι η εκπομπή εκπονείται σε συνεργασία με τον ΟργανισμότωνΗνωμένων Εθνών και υπό την αιγίδα του, με τη σύμπραξη ειδικών αφηγητών, εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών και ακαδημαϊκών, γεγονός που της προσδίδει την εγκυρότητα και βάθος στο περιεχόμενο. Η«Γενιά των 17» λέει τηλεοπτικά τη γνήσια ιστορία ενός νέου κόσμου υπό διαμόρφωση.

Οι νεαροί πρωταγωνιστές προβληματίζονται, αναρωτιούνται, καταθέτουν σκέψεις, διερευνούν τις θεματικές που θίγει η ατζέντα και στο πλαίσιο της εκπομπής αναζητούν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στην ατζέντα στη χώρα μας. Βιώσιμες φάρμες, 3Dprinters, δάση, καταδύσεις και κοινωνικές κουζίνες χωράνε σε ένα ντοκιμαντέρ που αξίζει κανείς να το παρακολουθεί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό για το τηλεοπτικό τοπίο να υπάρχουν προσπάθειες που χαράζουν ένα πιο ισορροπημένο δρόμο τηλεόρασης.

Σε καιρούς τηλεοπτικών τρικυμιών και εντός ενός γενικότερου πλουραλισμού – που κινδυνεύει να γίνει υπερπληθώρα- η ΕΡΤ3 τόλμησε να επενδύσει σε μια εκπομπή που διαθέτει την τόλμη και τη γοητεία της Γενιάς των 17άρηδων που έχει μπροστά έναν ορίζοντα με άπειρες δυνατότητες.

Κάθε Τετάρτη στις 13.00 και στις 23.00 στην ΕΡΤ3

https://www.ertflix.gr/series/ser.161963-e-genia-ton-17