Για την σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην χώρα το τελευταίο διάστημα μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Οι αλλεπάλληλες μετασεισμικές δονήσεις, που άρχισαν να εκδηλώνονται μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε 12 λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής στη Χαλκιδική και έγινε αισθητός μέχρι την Αττική, έχει τρομάξει τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.

Από εκείνη τη στιγμή, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει αρκετούς μετασεισμούς, με ισχυρότερο – προς το παρόν – αυτόν των 4,4 Ρίχτερ που έγινε στις 14:26 χθες το μεσημέρι.

Οι υπόλοιπες μετασεισμικές δονήσεις που καταγράφτηκαν ήταν της τάξης των 2,6 μέχρι 2,9 Ρίχτερ.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ανοιχτά της Χαλκιδικής.

H σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 Ρίχτερ, σε απόσταση 137 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Χαλκιδικής.

«Μπορεί να δώσει και 7 Ρίχτερ»

«Αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει και 7 Ρίχτερ», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA.

Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ του 1905, ο οποίος έγινε στη μύτη της χερσονήσου του Άθω.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας στο παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί.

Η σεισμική δόνηση, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ και η Αττική ταρακουνήθηκε.

«Όπως φαίνονται τώρα τα πράγματα, ήταν ο κύριος σεισμός. Έχουμε αρκετούς μικρότερους σεισμούς. Ήταν ένας σεισμός 5,4 Ρίχτερ, που έγινε αντιληπτός σε μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας, αλλά δεν είχε επιπτώσεις, γιατί ήταν στο θαλάσσιο χώρο, αρκετά μακριά από τα αστικά κέντρα. Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι είναι ένας σεισμός πάνω από το ρήγμα της Ανατολίας που συνδέεται με μεγάλα γεγονότα και στον τουρκικό αλλά και στον ελλαδικό χώρο», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ίδιος μιλώντας σήμερα επίσης στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «η προσοχή των ειδικών είναι στραμμένη στην έκρηξη του ηφαιστείου Τόνκα, η οποία, όπως είπε, επηρέασε και τον ελλαδικό χώρο».