Σε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, ανοιχτά της Χαλκιδικής.

H σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,4 Ρίχτερ σε απόσταση 137 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Χαλκιδικής.

Μιλώντας στο in.gr o Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας, υποστήριξε πως προέρχεται από τη λεγόμενη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί και συνέχεια του ιδιαίτερα σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Μάλιστα, το εν λόγω ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ του 1905, ο οποίος έγινε στη μύτη της χερσονήσου του Άθω.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αναμένονται μετασεισμοί με τους ειδικούς να παρακολουθούν το φαινόμενο.

Η σεισμική δόνηση, όπως είπε, έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας, με την Αττική να συγκαταλέγεται στις περιοχές που ταρακουνήθηκαν.

Καθησυχαστικός ο Ευ. Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Χαλκιδικής.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας.

Πρόσθεσε πως είναι πιθανό ο σεισμός να δώσει τις επόμενες ώρες κι άλλους μετασεισμούς, ενώ τόνισε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω της ενέργειας που απελευθερώθηκε.