Σε ρυθμούς ανάκαμψης κινείται η παγκόσμια οικονομία, μετά από την πολλαπλή κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού τα τελευταία δύο χρόνια – αν και, εσχάτως, η παραλλαγή Όμικρον… κατέβασε ταχύτητα.

Παρ’ όλα αυτά, μέσα στο 2022 ετοιμάζεται να «πιάσει» ένα νέο ορόσημο, ξεπερνώντας τα 100 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά και, μάλιστα, δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR).

Όπως εκτιμά το λονδρέζικο think tank, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται παίρνοντας ώθηση από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη από την πανδημία.

Τι αναμένεται όμως για την επόμενη δεκαετία; Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει μέση ετήσια ανάπτυξη περίπου 3,2%, ελαφρώς χαμηλότερα από τη μέση ανάπτυξη 3,5% της προηγούμενης δεκαετίας, την περίοδο 2010-2019.

Όπως αναφέρει, θα συνεχίζει να αλλάζει η κατάσταση στις μεγάλες οικονομίες, με την Κίνα να εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις, παρόλο που η ανάπτυξή της κινείται σε τροχιά επιβράδυνσης,

Επιβαρυμένες με τη γήρανση του πληθυσμού τους, οι ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σε επιβράδυνση, με την ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία να αναμένεται κατά μέσο όρο στο 1,6%.