Μέχρι και λίγες ώρες πριν αλλάξει ο χρόνος, εκατοντάδες άνθρωποι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλεις πόλεις, περίμεναν υπομονονετικά να έρθει η σειρά τους για να κάνουν μοριακό τεστ.

Αυτός ο ιδιότυπος συνωστισμός, συμβαίνει μέρες τώρα, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι και χιλιάδες περισσότεροι εκδήλωσαν συμπώματα που σε άλλη περίπτωση θα απέδιδαν σε ένα απλό κρυολόγημα ή μία ήπια γρίπη.

Σε μία άλλη περίπτωση, όλος αυτός ο κόσμος και ακόμη περισσότεροι θα ετοιμάζονταν να γιορτάσουν το 2022 με λιγότερη αγωνία και περισσότερη αισιοδοξία επειδή οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας θα προοιωνίζονταν καλύτερες δουλειές, καλύτερη ζωή.

Αντ’αυτού ευημερία γνώρισαν οι αριθμοί των κρουσμάτων, των νεκρών, των διασωληνωμένων. Πάνω από 40.000 κρούσματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πάνω από 95.000 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Ενδημικός ο φόβος

Αυτές οι ουρές στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα του κόσμου, για ένα μοριακό τεστ, αντικατοπτρίζει τη διάθεση με την οποία υποδέχονται οι περισσότεροι άνθρωποι τη νέα χρονιά, που μόλις είχε έρθει, έσπειρε παντού τη ελπίδα και την πίστη χαρίζοντας στην ανθρωπότητα τον καρπό της επιστημονικής γνώσης, το εμβόλιο.

Ομως η πανδημία αποδεικνύεται μια ακατανόητη και παγκοσιοποιημένη νόσος, ενδημικός καταλήγει να είναι μόνο ο φόβος. Αυτόν που έχουν προκαλέσει τα πάνω από 1 εκατομμύριο κρούσματα από τότε που ξεκίνησαν όλα, οι 16.000 νεκροί φέτος στην Ελλάδα, οι σχεδόν 20.800 συνολικά. Θύματα του κοροναϊού και των μεταλλάξεων του, που ποτέ δεν σταματούν, που συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχες στη Γη.

Στις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι την έλευση του νέου χρόνου, για τους ανθρώπους αυτούς που στέκονται στην ουρά για ένα τεστ, με πυρετό, με βήχα, με καταρροή, αλλά και για τους απείρως περισσότερους που κλείστηκαν στα σπίτια τους με θέα την τηλεοπτική εικόνα, κανένα ευχάριστο νέο δεν θα ταξιδέψει γρηγορότερα από το πρώτο φως του 2022.

Το νέο πρόσωπο του κοροναϊού, η παραλλαγή Ομικρον, επιμολύνει ανθρώπινους οργανισμούς γρηγορότερα από την ικανότητα των επιστημόνων να κατανοήσουν τη φυσιολογία του, την εξελικτική δυναμική, την αυτοδιάπλασή του.

Μπροστά από εμάς

Η πολυπλκότητα της αλληλεπίδρασης του ιού με τον άνθρωπο δεν εξηγήθηκε ακόμη με ικανοποιητικά μαθηματικά ώστε να τα προγνωστικά μοντέλα να προσομοιώσουν έγκαιρα το μέγεθος του κινδύνου. Τρέχουν οι μελέτες σε κάθε χώρα για τη νοσηρότητα της παραλλαγής, αναλύεται η γονιδιακή κληρονομιά της, η γεγονική αλληλουχία του μολυσματικού της αντικτύπου, εξετάζονται ασθενείς και η αντίδρασή τους σε αυτήν, διερμηνεύονται αίτια θανάτου, διαυγάζονται συνθήκες επώασης και επιπολασμού, ανασχεδιάζονται δραστικές ουσίες παλιότερες και νέες αλλά πάντα, – και για πόσο όμως; –  ο ιός είναι ένα βήμα μπροστά, το μοιραίο βήμα για την ανθρωπότητα.

Σε κάθε χώρα της Ευρώπης, τα ημερήσια κρούσματα παρουσιάζουν έξαρση, ενίοτε και ρεκόρ όπως συνέβη στην Πορτογαλία που ξεπέρασαν τις 30.000 αλλά και στη Βρετανία που άγγιξαν τις 190.000. Οι αριθμοί είναι πρωτόγνωροι και τρομακτικοί, ίσως να ξεπερνούν σε εύρος κάθε προηγούμενη πανδημία που χτύπησε την ανθρωπότητα, δεδομένης και της πυκνότητας των πληθυσμιακών συνόλων.

Ο,τι καλύτερο έχουμε

Στην Ελλάδα με τις 40.000 κρούσματα, 50.000 και πάνω βλέπουν τώρα οι επιστήμονες, κάποιοι λένε για ακόμη περισσότερα σε διάστημα ημερών και όχι εβδομάδων, όλοι προσβλέπουν στην τήρηση των βασικών μέτρων αυτοπροστασίας και στον εμβολιασμό για να συμπιεστεί το ωστικό κύμα.

Το εμβόλιο που όλοι πίστευαν 365 μέρες πριν ότι θα μας έκανε άτρωτους στον πολυπρόσωπο ιό, αποδείχτηκε σε πολλές περιπτώσεις ανίσχυρο. Ομως όπως λέει η συντριπτικότερη μερίδα των ειδικών, είναι ό,τι καλύτερο έχουμε αυτή τη στιγμή, το μόνο δεκανίκι για να μην γκρεμιστούμε.

Θα νοσήσουν όλοι

Επιστήμονες λένε ότι θα νοσήσουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας, η παραλλαγή θα περάσει μέσα από τους περισσότερους και κάτι δε θα τους αφήσει. Αλλοι θα περάσουν δύσκολα και άλλοι βασανισμένοι από επιπλοκές θα χαθούν.

Πιστεύουν όμως, ασχέτως τού πόσο αποτελεσματικότερα μπορεί να γίνουν τα εμβόλια, ότι ο ιός θα κοπάσει, θα εξαντήσει τη βεντάλια των επιλογών του, με κάποιο τρόπο ο ανασχηματισμός των μεταλλάξεών του δεν θα ευνοηθεί από ένα ανοσοποημένο ανθρώπινο DNA, όχι σε επίπεδο ατόμου αλλά DNA πολυπληθυσμιακού, σαν κάθε άνθρωπος να αποτελεί ένα γράμμα του βιβλίου της ζωής που ξεκινά αυτή τη χρονιά.

Θα είναι και την 1η Ιανουαρίου οι ουρές στα κέντρα για τα τεστ γιατί ο φόβος είναι διάχυτος, όσο διάχυτα απλώνεται και ο ιός.