Μια φάση που σηκώνει συζήτηση. Που χρειάζεται αρκετή… μελέτη στο VAR για να αποφασίσει ένας διαιτητής. Και που στην τελική; Είτε αποφασίσει πέναλτι, είτε όχι, κανείς δεν θα του πει τίποτα.

Ο Ισπανός στη Λεωφόρο αποφάσισε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ στη μονομαχία του Βιγιαφάνιες με τον Μιχαηλίδη. Αφού είδε και ξανά είδε τη φάση έστειλε τον Κούρτιτς στην άσπρη βούλα, με το ματς στο 1-1.

Ο Σλοβένος χαφ ευστόχησε από τα 11 βήματα, έδωσε παράσταση νίκης στο 85′ στην ομάδα του και στο 97′ ολοκλήρωσε την… υπογραφή του.

Με ένα φάουλ… συστημένο στο δεξί παραθυράκι του Μπρινιόλι σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του γκολ και ο ΠΑΟΚ έφυγε από τη Λεωφόρο με ένα σπουδαίο για τον ίδιο διπλό, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό αποσβολωμένο να κοιτάζει πια με το… κυάλι τις ψηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Τρίτο σερί ματς χωρίς νίκη

Τρίτο σερί ματς χωρίς νίκη για τους πράσινους, μετά από αυτά με Αστέρα και ΟΦΗ και 8η θέση στη βαθμολογία, με μόλις 11 βαθμούς. Πορεία που έκανε τον κόσμο να ξεσπάσει και να στήσει λαϊκά δικαστήρια εναντίον του Γιάννη Αλαφούζου με το σφύριγμα της λήξης.

Με μια έκπληξη στην ενδεκάδα του ο Γιοβάνοβιτς, ο οποίος άφησε στον πάγκο τον Χατζηγιοβάνη ξεκινώντας για πρώτη φορά τον Παλάσιος στη φυσική του θέση, αυτή του δεξιού εξτρέμ. Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με 4-4-2, έχοντας τον Μπρινιόλι στο τέρμα, τους Κώτσιρα, Βέλεθ, Σάρλια, Χουάνκαρ στην άμυνα, τους Αλεξανδρόπουλο και Ρούμπεν αμυντικούς μέσους, Παλάσιος και Βιτάλ ήταν δεξιά και αριστερά αντίστοιχα και οι Καρλίτος και Ιωαννίδης στην κορυφή.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου άφησε εκτός Σβαμπ και Καντουρί, βάζοντας τον Εσίτι και τον Μουργκ και φέρνοντας τον Μπίσεσβαρ στον άξονα. Ο Πασχαλάκης ήταν στο τέρμα, Τέιλορ, Βαρέλα, Μιχαηλίδης και Βιεϊρίνια στην άμυνα, Εσίτι και Κούρτιτς οι δύο αμυντικού μέσοι, δεξιά ξεκίνησε ο Μουργκ, αριστερά ο Ζίφκοβιτς και ο Μπίσεσβαρ πίσω από τον Άκπομ που ήταν στην κορυφή.

Μπήκε με ρυθμό ο Παναθηναϊκός, τον… πάγωσε ο Άκπομ

Ο Παναθηναϊκός μπήκε… φουριόζος στο γήπεδο και με τη δύναμη της εξέδρας, που του έδινε μεγάλη ώθηση, προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον ΠΑΟΚ. Ο Γιοβάνοβιτς με την ταυτόχρονη παρουσία του Καρλίτος και του Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης θέλησε να ασκήσει πίεση ψηλά και να μην επιτρέψει στον δικέφαλο να κάνει παιχνίδι από την πρώτη γραμμή άμυνας. Τα κατάφερε για ένα δεκάλεπτο, με τον ΠΑΟΚ να κάνει πολλά λάθη και τους πράσινους να απειλούν πρώτοι με σουτ του Παλάσιος στο 5′, το οποίο εξουδετέρωσε ο Πασχαλάκης στην αριστερή του γωνία.

Οι πράσινοι δεν εκμεταλλεύτηκαν τα όποια λάθη έκαναν οι παίκτες του Λουτσέσκου στο ξεκίνημα, αντίθετα με τον ΠΑΟΚ που στο πρώτο λάθος του Παναθηναϊκού κατάφερε να σκοράρει. Ο Βιτάλ έκανε κατάχρηση κατοχής μπάλας στο ύψος της μεσαίας γραμμής, ο Βιεϊρίνια του έκλεψε, ο Ζίφκοβιτς πήρε και διένυσε το μισό γήπεδο χωρίς κανείς να τον κόψει και από δικό του γύρισμα ήρθε ο Άκπομ με μια επαφή να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Μπρινιόλι για το 0-1 στο 13′. Γκολ που έκοψε τα… φτερά του Παναθηναϊκού, χάρισε αυτοπεποίθηση και σιγουριά στους παίκτες του ΠΑΟΚ που άρχισαν να ελέγχουν τον ρυθμό.

Διπλή ευκαιρία

Με καλή κυκλοφορία της μπάλας και κλείνοντας αποτελεσματικά τους πλάγιους του Παναθηναϊκού (Βιτάλ και Παλάσιος), ο ΠΑΟΚ δεν είχε πρόβλημα να κρατήσει μακριά από την εστία του Πασχαλάκη του γηπεδούχους και να παγώσει τον ρυθμό. Αναζήτησε στην κόντρα επίθεση ένα δεύτερο γκολ, είχε διπλή ευκαιρία με τον Μπίσεσβαρ στο 27′ και ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Άκπομ, ο οποίος την ώρα που ήταν έτοιμος να… εκτελέσει τον Μπρινιόλι είδε τον Χουάνκαρ να του βάζει το σώμα και να τον σταματά.

Ο Παναθηναϊκός είχε δύο καλές στιγμές με Παλάσιος και Χουάνκαρ πριν τελειώσει το ημίχρονο, πίεσε ασφυκτικά για την ισοφάριση στο τελευταίο πεντάλεπτο, με τον Λουτσέσκου την ίδια ώρα να… διατάζει άμυνα, να μαζεύει την ομάδα του πίσω και να κρατάει το 1-0 μέχρι την ανάπαυλα.

Ο Μαουρίσιο κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό

Οι δύο γρήγορες αλλαγές του Γιοβάνοβιτς στο δεύτερο ημίχρονο έφεραν αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό. Στο 58′ ο Σέρβος έβαλε στο ματς Μαουρίσιο και Χατζηγιοβάνης και ο πρώτος με υπέροχο πλασέ ακριβώς ένα λεπτό αργότερα έφερε το ματς στα ίσια. Το γκολ έφερε ώθηση στον Παναθηναϊκό που πίεσε για κάποια λεπτά τον ΠΑΟΚ, με τον κόσμο να ξεσηκώνεται, τους πράσινους να πιέζουν και να χάνουν ανεπανάληπτη ευκαιρία στο 73′ και πάλι με τον Μαουρίσιο, αλλά ο Βραζιλιάνος μόνος του στη μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Πασχαλάκη.

Πίεσε ο ΠΑΟΚ, το τελείωσε ο Κούρτιτς

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε χαρακτήρα στο παιχνίδι του, σε αντίθεση με τους πράσινους που όσο περνούσε η ώρα και παρά το γεγονός ότι έπαιζαν σε ένα γήπεδο γεμάτο έδειξαν ότι τους λείπουν πολλά πράγματα για να διεκδικήσουν υψηλότερους στόχους. Οι φιλοξενούμενοι στο τελευταίο κομμάτι του ματς κυριάρχησαν, άρχισαν να χάνουν ευκαιρίες και στο φινάλε πήραν μια μεγάλη νίκη.

Ο Άκπομ στο 78′ έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Μπρινιόλι να του βάζει στοπ σε τετ α τετ, δύο λεπτά αργότερα ο Ιταλός είπε «όχι» και στον Ζίφκοβιτς, αλλά στο 85′ ο ΠΑΟΚ πήρε προβάδισμα. Σε μια πολύ δύσκολη φάση, Βιγιαφάνιες και Μιχαηλίδης διεκδίκησαν την μπάλα, ο διαιτητής πήγε στο VAR και έδωσε πέναλτι, με τον Κούρτιτς να ευστοχεί για το 1-2. Στα 7 λεπτά των καθυστερήσεων ο Παναθηναϊκός βρήκε μια καλή στιγμή σε ένα γύρισμα του Χατζηγιοβάνη, αλλά στο 97′ ξανά ο Κούρτιτς με ένα φάουλ… ζωγραφιά ολοκλήρωσε τον θρίαμβο για τον δικέφαλο.

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Βέλεθ, Σάρλια, Χουάνκαρ, Αλεξανδρόπουλος (58′ Μαουρίσιο), Ρούμπεν, Παλάσιος, Βιτάλ (58′ Χατζηγιοβάνης), Καρλίτος (78′ Μακέντα), Ιωαννίδης (66′ Βιγιαφάνιες)

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Τέιλορ, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Βιεϊρίνια (33′ Ροντρίγκο), Εσίτι (86′ Σβαμπ), Κούρτιτς, Ζίφκοβιτς, Μουργκ, Μπίσεσβαρ, Ακπομ (87′ Σφιντέρσκι)