Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου ορκίζονται οι νέοι ομοσπονδιακοί βουλευτές, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Bundestag. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθίσταται κατόπιν υπηρεσιακή.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, μετά την ορκωμοσία στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της οποίας θα εκλεγεί και το νέο Προεδρείο του Σώματος, η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ και τα μέλη της κυβέρνησης θα μεταβούν στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue.

Εκεί ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα ενημερώσει την Καγκελάριο ότι είναι πλέον υπηρεσιακή και εκείνη με τη σειρά της θα ζητήσει με επιστολή από τα μέλη της κυβέρνησης να παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρις ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προαχθεί σε ανώτερες θέσεις περίπου 200 αξιωματούχοι του Δημοσίου, με μηνιαίες αποδοχές που φθάνουν ακόμη και τις 7.000 ευρώ. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Καγκελαρίας, με τον προσωπάρχη Χέλγκε Μπράουν να στέλνει αυστηρή σύσταση προς τους υπουργούς να περιοριστούν, αυτό το διάστημα, στην άσκηση των απολύτως αναγκαίων καθηκόντων τους. Σύμφωνα με την BILD, ο κ. Μπράουν, με επιστολή του, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να μην εγκρίνουν προαγωγές ή νέα προγράμματα διαφήμισης και να μην λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες θα δεσμεύουν τους διαδόχους τους.