Περίπου 270 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του εποικισμού και στην κηδεία ενός νεαρού ο οποίος σκοτώθηκε χθες από ισραηλινά πυρά, ανέφερε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Οι περισσότεροι τραυματίες αναφέρθηκαν στην Μπέιτα, κοντά στη Ναμπλούς, όπου σημειώνονται συχνά συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και κατοίκων της περιοχής. Οι τελευταίοι διαδηλωνουν από τον Μάιο διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση ενός εβραϊκού οικισμού σε κοντινή απόσταση. Ο οικισμός αυτός έχει εκκενωθεί και φυλάσσεται από τον στρατό μέχρι να αποφασίσουν την τύχη του οι ισραηλινές αρχές.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες αισθάνθηκαν δυσφορία αφού εισέπνευσαν δακρυγόνα. Περίπου 50 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες και επτά από αληθινές σφαίρες, σύμφωνα πάντα με την Ερυθρά Ημισέληνο.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 150 Παλαιστίνιοι εκτόξευαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά ενώ οι στρατιώτες απάντησαν «με μέσα διάλυσης» του πλήθους και με πυροβολισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, σε παρόμοιες συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 320 άνθρωποι.

Νοτιότερα, στο Μπέιτ Όμαρ, ξέσπασαν ταραχές κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός 20χρονου ο οποίος πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στην κηδεία ενός 12χρονου Παλαιστίνιου, την Τετάρτη