Αποχή από την εργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σύσταση για παύση εργασιών μεταξύ 12:00-16:00 για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα τις ημέρες του καύσωνα, προβλέπουν δύο εγκύκλιοι που εξέδωσαν τα αρμόδια υπουργεία.

Αποχή από την εργασία στο δημόσιο για τις ευπαθείς ομάδες

Πάντως το γεγονός αυτό της λήψης μέτρων για διακοπή ουσιαστικά εργασιών τις ημέρες του καύσωνα τροφοδότησαν εκ νέου την πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο της κόντρας κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Τσίπρα για κήρυξη αργίας τη Δευτέρα όπου και αναμένεται να κορυφωθεί το κύμα καύσωνα.

Σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στις εργασίες τους οι εξής κατηγορίες υπαλλήλων:

1.      Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα

2.     Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία

3.     Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.

4.     Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.

5.     Έγκυοι

Μάλιστα συστήνεται στις προϊστάμενες αρχές να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους για τις περιπτώσεις όπου τόσο η φύση των καθηκόντων όσο και οι συνθήκες του χώρου εργασίας θέτουν θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.

Δείτε τα μέτρα για τη θερμική καταπόνηση εδώ. Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Διακοπή εργασιών 12:00-16:00

Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το Υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να οργανώσουν το χρόνο εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων προκειμένου να αποφεύγεται η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων.

Μάλιστα συστήνεται μείωση της απασχόλησης ή και παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως τα μηχανοστάσια, χυτήρια,  υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 16:00.

Αντίστοιχες συστάσεις γίνονται από το υπουργείο Εργασίας και για τις υπαίθριες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα πχ οικοδομικές εργασίες, ταχυμεταφορές.

Παράλληλα, προαναγγέλλονται εντατικοί έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε εργασιακούς χώρους προκειμένου να τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία και η εφαρμογή των σχετικών εγκυκλίων για τις μέρες του καύσωνα.

Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Όταν τα έλεγε ο Τσίπρας…

Πάντως αυτές οι ανακοινώσεις έδωσαν νέα τροφή για να ανέβει ξανά το πολιτικό θερμόμετρο καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε ουσιαστικά για να κατηγορήσει την κυβέρνηση για κωλοτούμπα σε σχέση με την αρχική υποδοχή της πρότασης Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τόνισε ότι η κυβέρνηση αφού ειρωνεύτηκε την πρόταση για κήρυξη αργίας στη συνέχεια έσπευσε να ανακοινώσει μέτρα. Αν και από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για δήθεν μέτρα.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη με εμφανή ειρωνική διάθεση τόνισε χαρακτηριστικά: «Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων για όσο διαρκεί ο καύσωνας ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Όταν τα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση μιλούσε για …αδειόδεντρα. Δεν πήρε ούτε 24 ώρες για τη νέα κωλοτούμπα της κυβέρνησης! Βελτιώνονται!».

Η προστασία των εργαζομένων είναι ένα από τα τέσσερα σημεία του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Τα άλλα τρία σημεία συνίστανται σε:

Αυξημένη ετοιμότητα για την πρόληψη των πυρκαγιών.

Αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών όπως ηλεκτροδότηση και ύδρευση.

Και κλιματιζόμενοι χώροι κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.

Σε ετοιμότητα είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΕΥΔΑΠ προκειμένου να αντιμετωπίσουν το σφοδρό κύμα καύσωνα. Σύμφωνα με πληροφορίες και στις δύο υπηρεσίες είναι αυξημένο το προσωπικό με ενισχυμένες βάρδιες ενώ έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση στους πολίτες για στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού και νερού, ενώ ο Θόδωρος Λιβάνιος κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.