Η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει μέσα σε μια δεκαετία, κατά 54% τους θανάτους στους δρόμους! Πρόκειται για ένα επίτευγμα, μιας και είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ, που ξεπέρασε τον Ευρωπαϊκό στόχο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020: η Ελλάδα με μείωση κατά 54%. Μάλιστα, το ETSC, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών  ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ελλάδα είναι η νικήτρια χώρα του 2021 ETSC Road Safety Performance Index Award, η οποία βραβεύεται για τις εξαιρετικές προσπάθειες που κατέβαλε για να βελτιώσει την οδική ασφάλεια στη χώρα.

Η Πορτογαλία, Κροατία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία, η Δανία, η Αυστρία και η Ουγγαρία κατόρθωσαν μία μείωση άνω του 37%, μέσου όρου της ΕΕ, ενώ άλλες χώρες δεν παρουσίασαν την ίδια πρόοδο. Η Ολλανδία είχε τη χαμηλότερη μείωση στους θανάτους κατά 5% και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 14% τα τελευταία 10 χρόνια.

Επίσης, το 2020, οι θάνατοι από τροχαία συμβάντα στην ΕΕ αριθμούσαν 4.000 λιγότερους από την προηγούμενη χρονιά. Σαφώς, η πρωτόγνωρη ετήσια μείωση των εν λόγω θανάτων κατά 17% οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του Covid-19.

Σαφώς, σημαντικό ρόλο, στο εγγύς μέλλον, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων θα είναι η αλλαγή νοοτροπίας στους δρόμους, η ανανέωση του στόλου με ασφαλέστερα, άρα και νεότερα και πιο σύγχρονα αυτοκίνητα με περισσότερο συστήματα ασφαλείας, η βελτίωση του οδικού δικτύου – κυρίως στην επαρχία  – η μείωση των ταχυτήτων στις αστικές οδούς ( εκεί, όπου σημειώνονται και τα περισσότερα θύματα των τροχαίων) κ.α.