Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι «κατέστρεψε» ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα «Μετρό» το οποίο η οργάνωση χρησιμοποιεί (εκτός από την προμήθεια τροφίμων και άλλων προϊόντων) και ως κρυσφήγετο μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον πόλεων του Ισραήλ, αλλά και για να προμηθεύεται πυρομαχικά και όπλα από αιγυπτιακό έδαφος.

Στο βίντεο που ανέβασαν στο YouTube οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι «καταστρέψαμε σε 5 μέρες αυτό που η Χαμάς έφτιαχνε επί 10 χρόνια!».

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι μέσα από τις υπόγειες αυτές σήραγγες, η Χαμάς μετέφερε πυρομαχικά, τρόφιμα και μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο του ισραηλινού Στρατού δείχνει αναλυτικά τα πλήγματα που έχει πετύχει στο «Μετρό» τις τελευταίες μέρες.

Οικογένεια αποδεκατίσθηκε

Την περασμένη νύχτα, ισραηλινά καταδιωκτικά αεροπλάνα έπληξαν τις κατοικίες τουλάχιστον έξι ηγετών της Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ οι σειρήνες συναγερμού ηχούσαν στο νότιο Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καθώς η δεύτερη ένοπλη οργάνωση στη Γάζα, ο Ισλαμικός Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών.

Λίγο νωρίτερα, μια παλαιστινιακή οικογένεια αποδεκατίσθηκε στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κεντρική Λωρίδα της Γάζας). Ο Ιγιάντ Σαλέχα, σε αναπηρικό αμαξίδιο, η Αμάνι, η έγκυος γυναίκα του, και η Ναγάμ, η τρίχρονη κόρη τους, έχασαν τη ζωή τους χθες, Τετάρτη, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Μα τι έκανε ο αδελφός μου; Ήταν ανάπηρος, ζούσε σε αναπηρική καρέκλα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όμαρ Σαλέχα, υποστηρίζοντας ότι ο αδελφός του, ο οποίος κινούνταν με αναπηρικό αμαξίδιο από την ηλικία των 14 ετών, δεν ήταν ένας μαχητής. «Τι έκανε η κόρη του; Και η γυναίκα του;».

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού εκτιμά ότι «οι πληθυσμοι στη Γάζα και το Ισραήλ έχουν επείγουσα ανάγκη μιας ανάπαυλας» και προσθέτει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ενημέρωσε το Ισραήλ και τη Χαμάς ότι από σήμερα το προσωπικό του «θα μετακινείται για να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες. Τα δύο μέρη έχουν ξεκάθαρη ευθύνη να διευκολύνουν τέτοιες κινήσεις».

Από την αρχή των συγκρούσεων, τουλάχιστον 227 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων περίπου 60 παιδιών και μαχητών της Χαμάς, σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ από πυρά προερχόμενα από τη Γάζα, καθώς τα παλαιστινιακά κινήματα στο έδαφος αυτό εκτόξευσαν περισσότερες από 4.000 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια.

Οι ρουκέτες εκτοξεύονταν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχουν εκτοξευθεί ποτέ εναντίον του εβραϊκού κράτους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος διαθέτει πάντως μια αντιπυραυλική άμυνα που επέτρεψε, όπως αναφέρει, να αναχαιτισθεί περίπου το 90% των ρουκετών.

«Ο (αμερικανός) πρόεδρος δήλωσε στον (ισραηλνό) πρωθυπουργό πως περιμένει σήμερα μια σημαντική αποκλιμάκωση προς μια κατάπαυση του πυρός», ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο αναφορικά με μια τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έκαναν λόγο για μια «διακριτική» διπλωματία, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ένα γαλλικό σχέδιο για έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση των εχθροπραξιών.