Την Μ. Πέμπτη στις 23:20 το MEGA εξασφάλισε και θα μεταδώσει το εμπνευσμένο μουσικό έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη «Της Σιωπής Ο Τόπος», το οποίο αποτελεί τον πρώτο κύκλο ενότητας τραγουδιών και ορχηστρικών θεμάτων από το μουσικό του έργο «Μεγάλες Ώρες».

Ένα εξαιρετικό μουσικό οδοιπορικό στην πνευματική πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος. Εκεί που η μουσική συναντά την προσευχή.

Μια ιδιαίτερη προσέγγιση των συναισθημάτων της βαθιάς ευλάβειας μέσα από τις κορυφαίες ερμηνείες του Γιώργου Νταλάρα και του Jonathan Jackson. Το κινηματογραφικό ταξίδι στο «Περιβόλι της Παναγιάς» μας χαρίζει μοναδικές εικόνες από τους τόπους της απόλυτης συγκέντρωσης, σιωπής και επαφής με τον Θεό. Εικόνες που μας ταξιδεύουν εκεί όπου η προσευχή και η αφοσίωση γαληνεύουν τις ψυχές των ανθρώπων.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Νανούρη που με τη ματιά του απέδωσε τα λόγια αλλά και τη συναισθηματική φόρτιση των τραγουδιών και των μελωδιών του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Ο σπουδαίος συνθέτης Ανδρέα Κατσιγιάννης μίλησε στο in.gr για αυτό το ιδιαίτερο οδοιπορικό και για το μουσικό έργο «Μεγάλες Ώρες».

Μιλήστε μας για το μουσικό οδοιπορικό στο Άγιος Όρος που θα προβληθεί από το MEGA.

Είναι ένα οδοιπορικό στο θείο δράμα, αλλά μέσα από μια πολύ ανθρώπινη προσέγγιση συνδυάζομαι συνδυάζοντας συναισθήματα ενός ανθρώπου της πόλης με τη ζωή ενός μοναχού στο Άγιο Όρος και πώς αυτοί οι μπορούν να συνδυάζονται μέσα από τη ζωή και το βίο του Χριστού.

Υπάρχουν συμβολισμοί, ερωτηματικά, συναισθήματα τα οποία αναμειγνύονται μέσα από τη μουσική, το λόγο και στο τέλος η εικόνα όλα αυτά τα παρουσιάζει με έναν πολύ ωραίο τρόπο αρκετά μυσταγωγικό και ταυτόχρονα βαθύ συναισθηματικό.

Πέρα από την πρωτότυπη και μοναδική σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη θα ακούσουμε λόγο πολύ ιδιαίτερο τον οποίο υπογράφουν η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ελένη Φωτάκη, ο Αλέξανδρος Φωτεινός και υπάρχει και ένα ποίημα του έχω μελοποιήσει, ένα απόσπασμα από το ποίημα «Εσένα τον άγνωστο θεό» του Νίτσε.

Με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τον Jonathan Jackson έχουμε την εναλλαγή των συναισθημάτων και μια πορεία πολύ σημερινή που συνδέει το σήμερα με την ιστορία του τόπου.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με αυτό το θέμα;

Πριν λίγο καιρό είχα γράψει τη μουσική για ένα ντοκιμαντέρ που έγινε για τον Ιωσήφ τον Ησυχαστή ο οποίο αγιοκατατάχθηκε τώρα τελευταία, ο οποίος ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση μοναχού και πνευματικού ανθρώπου του Άγιου Όρους. Πολλοί τον θεωρούν τον αναγεννητή -και δικαίως- της νεότερης μορφής του Αγίου Όρους.

Το ντοκιμαντέρ είχε την εξής πρωτοτυπία να πρωταγωνιστούν οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου και τον ρόλο του Ιωσήφ Ησυχαστή είχε ο αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Jonathan Jackson. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή καλλιτεχνικά με το Άγιο Όρος γιατί σαν επισκέπτης έχω πάει αρκετές φορές.

Γράφοντας τη μουσική γεννήθηκαν συναισθήματα τα οποία θα έλεγε περίσσευαν μετά την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ και προέκυψε η ιδέα να κάνω αυτό το έργο, αυτή την ενότητα μουσικών αποσπασμάτων. Ένα έργο που θα έχει τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι «Της σιωπής ο τόπος» στο οποίο έχουμε καθαρά την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του θείου.

Το δεύτερο έχει σχέση με την Παναγία και το τρίτο έχει ορχηστικά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που έχει βιώσει πολύ κοντά την υπόσταση του θείου.

Για ποιο λόγο επιλέξατε τους δύο αυτούς ερμηνευτές;

Ο Jonathan Jackson ήταν επιλογή δική μου. Γνωριστήκαμε με αφορμή το ντοκιμαντέρ που σας είπα. Είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος ο οποίος τα τελευταία χρόνια έγινε ορθόδοξος. Είναι η μοναδική περίπτωση ανθρώπου που μεταφέρει την βαθιά του πίστη έντονα στην τέχνη του. Είτε είναι η υποκριτική είτε είναι το τραγούδι.

Ο Γιώργος Νταλάρας έχει τεράστιο εμπειρικό φορτίο. Έχει μια ωριμότητα και μια σοφία. Σε ένα τέτοιο έργο ήταν αναγκαίο να υπάρχει μια τέτοια προσωπικότητα. Θα παρατηρήσετε ότι τα τραγούδια που ερμηνεύει, που έχουν μια ιδιαιτερότητα γιατί είναι ένα κινηματογραφικό τοπίο το οποίο εναλλάσσεται με λόγο και ερμηνεία ενός τραγουδιστή, κυριαρχεί πολύ η ψυχή του Γιώργου Νταλάρα πάνω στη φωνή του.