Εκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και να αποφύγουν τις συναθροίσεις την εβδομάδα που μας έρχεται ζήτησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

«Ας κάνουμε μια προσπάθεια να μην διασπείρουμε τον ιό» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ακόμα και αν συναντήσουμε φίλους και συγγενείς ας τηρήσουμε τα μέτρα.

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι το ιικό φορτίο, κυρίως στην Αττική, είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, τονίζοντας ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι 2.250, ενώ ο δείκτης θετικότητας έφθασε το 6%.

Υποστήριξε ότι εκτός από την Αττική σημαντική πίεση δέχεται η Αχαΐα, ενώ αυξητική είναι η τάση σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Η καθηγήτρια τόνισε ότι «η Αττική διαφέρει πολύ σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες» και εξήγησε γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα στην Αττική.

«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και μειώνουν τη διασπορά του ιού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πέντε εκατομμύρια πληθυσμό και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία» συμπλήρωσε.

«Ακόμη κι αν είχαμε ένα μαγικό ραβδάκι και δεν υπήρχε κοροναϊός στην Αττική και πάλι το ΕΣΥ θα δεχόταν πίεση», είπε έπειτα αναφερόμενη στην πίεση του ΕΣΥ.

Αναφερόμενη στα νοσοκομεία, είπε ότι «πιέζονται πάρα πολύ» και γνωστοποίησε ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν πάνω από 450 εισαγωγές.

Παραδέχθηκε ότι τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει όσο θα ήθελαν γιατί έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής επεσήμανε ότι είναι εμφανής και δικαιολογημένη η κόπωση των πολιτών.