Σφοδρή πολιτική σύγκρουση, έρευνες σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο και μία ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτηση του συνταγματολόγου, επικεφαλής της επιτροπής για την αστυνομική βία, Νίκου Αλιβιζάτου προκάλεσαν τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης που, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ενόχλησαν το Μαξίμου και τα οποία η αντιπολίτευση οδηγεί πλέον και στη Βουλή.

Εικόνες από βίντεο και μαρτυρίες κατοίκων, ως πρώτοι «μάρτυρες» υπέρμετρης αστυνομικής αντίδρασης σε πολίτη, έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που επέλεξε τελικά να ρίξει το βάρος σε δύο βασικά μηνύματα: αφενός στην καταδίκη του περιστατικού ως μεμονωμένης περίπτωσης χωρίς «εντολή», αφετέρου στη δέσμευση για γρήγορες διαδικασίες διερεύνησης ώστε να αποδοθούν ευθύνες. Εν μέσω των αυξανόμενων αντιδράσεων η κυβέρνηση πέρασε επιπλέον στην αντεπίθεση με βέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ – που προδιαγράφεται ότι θα διατηρηθούν – πως επιχειρεί να οξύνει το κλίμα.

Μετά από εξέταση είκοσι περιστατικών, το πόρισμα Αλιβιζάτου – που παρουσιάζουν «τα ΝΕΑ» – είχε προβεί σε συστάσεις, με πρώτη «την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν την Τρίτη