Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος και ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας για τη διαχείριση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η αυτοκριτική των ειδικών είναι ότι τα μέτρα ήταν λάθος, καθώς ό έλεγχος της πανδημίας χάθηκε. Εξήγησε ότι δεν στοχεύθηκε η νόσος αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα με αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση αφού δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

«Έπρεπε να ελέγχουμε χωρίς περιορισμούς και όχι να περιορίζουμε χωρίς έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως έπρεπε να απομονωθούν τα κρούσματα και όχι οι άνθρωποι.

Στη φάση ύφεσης της πανδημίας, υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξουν όλα με συνεχή υγειονομικό έλεγχο της κάθε δραστηριότητας και πως πρέπει να αξιοποιηθούν τα τεστ και οι εμβολιασμοί.

«Δεν έγινε τίποτα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη»

Από την πλευρά του ο κ. Κούβελας, τόνισε ότι δε θα έπρεπε να έχουμε κλείσει καθόλου και πως το lockdown έπρεπε να έχει γίνει για δύο με τρεις εβδομάδες από την αρχή.

«Κάποιοι άνθρωποι ήξεραν τι έλεγαν, αλλά προτίμησαν να ακούσουν άλλους ανθρώπους», σχολίασε.

Υποστήριξε ότι δεν έγινε τίποτα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και πως το σύστημα που υιοθετήθηκε δε δουλεύει.

Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης τους οικογενειακού γιατρού λέγοντας μάλιστα ότι «κατεβάσαμε ρολά σε πολλούς κοινωνικούς τομείς, αλλά δεν έχουμε στοχευμένα μέτρα (οικογενειακός γιατρός).

»Ασθενείς με κοροναϊό κυκλοφορούν στους δρόμους και τα ΜΜΜ, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, καθώς δεν υπάρχει πρόληψη για αυτόν που θα απομονωθεί», υποστήριξε.

Ως λύση κατέδειξε τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού και τα φάρμακα της πρώτης αντιμετώπισης της ασθένειας.

Σύμφωνος ήταν και ο κ. Καπραβέλος υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτηρούνται οι ασυμπτωματικοί και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα τεστ και να συνταγογραφηθούν, τα οποία είναι εφάμιλλης αξίας με το εμβόλιο.