Στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην νοτιοανατολική Τουρκία απέδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τη συντριβή του ελικοπτέρου που παρέσυρε στον θάνατο 11 στρατιωτικούς οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό – ανάμεσά τους και ένα στρατηγό – και θα κηδευτούν σήμερα το απόγευμα, παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, το νέο αυτό περιστατικό προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Κι αυτό διότι είναι το τέταρτο που συμβαίνει με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο τύπο ελικοπτέρου, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής της ζωή σε 39 στρατιωτικούς.

Πρόκειται για ένα AS532 Cougar, το οποίο κατασκευάζει η γαλλογερμανική κοινοπραξία Airbus. Άρχισε δε να εντάσσεται το 1996 στις τάξεις του τουρκικού στρατού, ο οποίος απέκτησε 80 από αυτά – τα 30 από τη Γαλλία και τα άλλα 50 σε συμπαραγωγή.

Η πρώτη συντριβή, σύμφωνα με την Daily Sabah, σημειώθηκε στις 4 Ιουνίου 1997, όταν το ΡΚΚ κατέρριψε ένα ελικόπτερο αυτού του τύπου (που τότε δεν ήταν εφοδιασμένο με συστήματα αυτοάμυνας) στο βόρειο Ιράκ, παρασέρνοντας στον θάνατο 11 στρατιώτες. Η συνέχεια ήλθε στις 29 Απριλίου 2003, όταν ένα Cougar που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση μπλέχτηκε σε καλώδια υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 στρατιώτες.

Ανάλογα ήταν τα αίτια και του αμέσως προηγούμενου (πριν το χθεσινό) δυστυχήματος: Το 2017, 13 στρατιώτες – ανάμεσα στους οποίους επίσης ένας στρατηγός – είχαν βρει τον θάνατο όταν το ελικόπτερο επίσης έπεσε σε πυλώνες ρεύματος, στην επαρχία Σιρνάκ της ΝΑ Τουρκίας.