Μείωση των κρουσμάτων κοροναϊού θα παρατηρηθεί τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Όπως είπε, τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν από τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική και μετά από 3-4 μέρες πανελλαδικά.

Ωστόσο, αυτή η μείωση δεν θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κοροναϊού.«Αν θέλουμε να πέσουμε τα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown».

«Μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα»

Ο κ. Σαρηγιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι με δεκάδες κρούσματα στα μέσα Ιουλίου. «Εκτιμώ ότι πάμε σε καλύτερη εικόνα και αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με σύνεση νομίζω ότι θα πάμε σε σημαντικά καλύτερη εικόνα. Θα είναι καλύτερο το καλοκαίρι φέτος, θα είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι» είπε στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η αποκλιμάκωση θα γίνει με αργούς ρυθμούς και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς μπορούμε να ανοίγουμε με ασφάλεια.

«Μεσα στο μήνα μπορεί να ανοίξει η αγορά με το click away»

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι θα μπορούσε να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, σταδιακά, πρώτα με click away και ταυτόχρονα τα μαγαζιά να εφοδιαστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρος ώστε να υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου.