Αρκετά είναι στα συστήματα υποβοήθησης που πλέον κατακλύζουν τα πιο σύγχρονα μοντέλα, τα οποία , σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται σωτήρια και προλαμβάνουν ακόμη και ένα ενδεχόμενο τροχαίο. Η Ford προσφέρει μια σειρά συστημάτων που ανάγουν την ενεργητική ασφάλεια.

Μεταξύ αυτών το σύστημα Lane-Keeping System, που διατηρεί το αυτοκίνητο στην λωρίδα του και όταν ανιχνεύσει απώλεια τότε ειδοποιεί τον οδηγό, το  εξελιγμένο Adaptive Cruise Control (ACC) με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring που βοηθά στη διατήρηση μιας απόστασης ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. αλλά και το Blind Spot Information System (BLIS) μαζί με το Lane-Keeping System για την παρακολούθηση του τυφλού σημείου οδηγού, ανιχνεύοντας οχήματα που πλησιάζουν από το πλάι σε αυτοκινητόδρομους με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας.

Επίσης, μια νέα λειτουργία είναι και το Local Hazard Information που υποστηρίζεται από το ενσωματωμένο μόντεμ FordPass Connect ενημερώνει τους οδηγούς για επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο, ακόμα και αν αυτές δεν είναι ορατές εξαιτίας της ύπαρξης στροφών ή παρουσίας άλλων οχημάτων. Οι ειδοποιήσεις του συστήματος Local Hazard Information εκδίδονται ανεξάρτητα από το σύστημα πλοήγησης, με βάση ενημερωμένα στοιχεία από τοπικές αρχές, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οδηγικά δεδομένα που αντλούνται από άλλα οχήματα που βρίσκονται συνδεδεμένα στο cloud.

Επίσης, η τεχνολογία Pedestrian και Cyclist Detection προειδοποιεί τους οδηγούς για πεζούς και δικυκλιστές που ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο μπροστά από το όχημα. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να μειώνει τη σφοδρότητα μερικών εμπρόσθιων συγκρούσεων με εμπλοκή οχημάτων και πεζών ή να βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν τελείως τη σύγκρουση.