Με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί άναυδη, τις εξελίξεις με το τσουνάμι καταγγελιών στο πλαίσιο του #ΜεΤοο, στον χώρο της  Τέχνης, ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε ακόμη μία νύχτα στο κελί του στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Στα χέρια του ίδιου και του συνηγόρου του βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η δικογραφία – καταπέλτης που έχει σχηματιστεί εις βάρος του, με τον σκηνοθέτη να αρνείται τις κατηγορίες περί βιασμού κατά συρροή, την ώρα πόυ η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δομές ανηλίκων προωθούσαν προσφυγόπουλα στο θεατρικό εργαστήρι του σκηνοθέτη.

Προκειμένου ο σκηνοθέτης να ενισχύσει την υπεραστική γραμμή του ενόψει την απολογίας του στην ανακρίτρια την προσεχή Τετάρτη, ανέθεσε την υπόθεση στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος τελικά αναλαμβάνει την υπόθεση μόνος του καθώς αποσύρθηκε ο μέχρι πρότινος δικηγόρος, Νίκος Γεωργουλέας.

Ο γνωστός δικηγόρος δήλωσε ότι θα ζητήσει να αλλάξει η ημερομηνία απολογίας του Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ υποστήριξε ότι θα παραιτηθεί της νομικής εκπροσώπησης  στην περίπτωση που δεν πειστεί για την αθωότητά του.

Τι θα πει στην απολογία του

Η υπερασπιστική γραμμή του Λιγνάδη, αναμένεται να κινηθεί στην  προσπάθεια αποδόμησης του αποδεικτικού υλικού που έχει έχει συγκεντρωθεί σε βάρος του κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες και για έλλειμμα στην αξιοπιστία των μαρτύρων που έχουν καταθέσει εναντίον του.

Στη συνομιλία που είχε με τον δικηγόρο του Αλέξη Κούγια στην ΓΑΔΑ, ο άλλοτε ισχυρός θεατράνθρωπος είπε στον συνήγορό του ότι «η μεγαλύτερη στεναχώρια του ήταν αυτά που είπε η κ. Μενδώνη για αυτόν», και όχι οι δεκάδες καταγγελίες που εκκρεμούν εναντίον του, ενώ δήλωσε και «απολύτως αθώος για όλα».

Ο κ. Κούγιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, είπε ότι θα μελετήσει σήμερα το βράδυ τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον του γνωστού σκηνοθέτη. Πριν υπερασπιστώ έναν άνθρωπο,  είπε ο Αλέξης Κούγιας έχω σαν αρχή να μην υπερασπίζομαι τοκογλύφους και παιδόφιλους, ζήτησα να μιλήσω μαζί του.

Ήμουν μαθητής του πατέρα Λιγνάδη, είπε ο Αλέξης Κούγιας τονίζοντας ότι είδε έναν δυστυχισμένο, συγκλονισμένο, ταπεινό άνθρωπο. «Δεν μίλαγε για τον εαυτό του, η μεγαλύτερη του στενοχώρια του ήταν αυτά που είπε η κ. Μενδώνη για αυτόν και όχι αυτά για τα οποία τον καταγγέλλουν.

Ο κ. Λιγνάδης σύμφωνα με τον κ. Κούγια δηλώνει για όλα αθώος. Αναμένει μάλιστα από τον ίδιο να τους περιγράψει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που τον κατηγορούν. «Αυτή η λαίλαπα που έχει πέσει επί της κεφαλής μου να μην επηρεάσει δικαστή, εισαγγελέα», είπε στο Αλέξη Κούγια, ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Τι είπε για την μαρτυρία κλειδί της 40χρονης

Μάλιστα, εκμυστηρεύτηκε,  πως η 40χρονη γυναίκα- κλειδί στην υπόθεση, η κατάθεση της οποίας αποτέλεσε καταλύτη στη σύλληψη του ηθοποιού και βάση για μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου εναντίον του, είναι «αναξιόπιστη».

Σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης στον Αλέξη Κούγια, την γνώριζε τη συγκεκριμένη γυναίκα.

«Αφού μελετήσω τη δικογραφία θα συζητήσω μαζί του την Τρίτη και αν δεν πειστώ για την αθωότητά του δεν θα τον αναλάβω», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας προσθέτοντας ότι και ο ίδιος είναι πατέρας δύο παιδιών και δεν θα ήθελα πότε σε μια τέτοια υπόθεση, κοινωνικού ενδιαφέροντος, ο πατέρας τους να είναι ο άνθρωπος που θα έχει αναλάβει να ξεπλύνει κάτι βρώμικο.

Αναφερόμενος σε έναν εκ των καταγγελλοόντων για τον οποίο δεν υπάρχει ποινικό ενδιαφέρον, τον έπαιρνε μόνος του πριν 20 χρόνια τον Λιγνάδη να πάει σπίτι του, είπε ο κ. Κούγιας και πρόσθεσε ο κ. Λιγνάδης το αρνείται και αυτό.

Η δικαιοσύνη δεν είναι θέατρο, έχει κανόνες, ακόμα και αν δικαιωθεί, θα καταστραφεί, είπε ο Αλέξης Κούγιας μιλώντας για «θεατράλε« διαδικασίες του εντάλματος σύλληψης Λιγνάδη και κατέληξε λέγοντας πως το τεκμήριο αθωότητας καταρρακώθηκε.

Τρίτη νύχτα στο κελί

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, που φέρεται προβληματισμένος, μελετά τη δικογραφία με τις κατηγορίες που καλείται να αντιμετωπίσει,  διαβάζει λογοτεχνία και επικοινωνεί με τον δικηγόρο του.  Έξω από το κελί, υπάρχει μόνιμα αστυνομικός.

Το δωμάτιο είναι σχεδόν άδειο.

Oι μοναδικές επικοινωνίες και επαφές του -πέρα από τον δικηγόρο του- ήταν με τον αδερφό του και μια ξαδέρφη που τον επισκέφθηκαν.

Παράλληλα, οι συνομιλίες του με τους αστυνομικούς φρουρούς του είναι περιορισμένες και οι απολύτως απαραίτητες. Αφορούν κυρίως τη σίτισή του, καθώς η τροφή προέρχεται από συγκεκριμένο μενού της Λέσχης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, το οποίο ως κρατούμενος καλείται να επιλέξει ή να διαλέξει από το τροχήλατο τραπέζι μεταφοράς τους.

Δεν έρχεται σε επαφή με άλλους κρατούμενους, ενώ μόνιμα έξω από το κελί του βρίσκεται αστυνομικός που σε τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχει την κατάσταση του κρατούμενου.

Το μυθιστόρημα που διαβάζει

Ο Δημήτρης Λιγνάδης διαβάζει τον «Μάγο» του John Fowles, ένα βιβλίο 800 σελίδων.

Ο κεντρικός ήρωας ένας νεαρός Άγγλος καθηγητής, ο οποίος διορίζεται σε ένα ελληνικό νησί σε ένα καλό ιδιωτικό σχολείο. Η ζωή του στο νησί είναι ανιαρή μέχρι που γνωρίζει έναν πλούσιο κοσμοπολίτη.

Στο βιβλίο συμβαίνουν έρωτες, τριαδικά ερωτικά σχήματα, σεξουαλικές στιγμές που σκανδάλισαν τα μεταπολεμικά ήθη, όργια, φόνοι και εικονικές αυτοκτονίες.

Το βιβλίο θέτει φιλοσοφικά, θεολογικά και υπαρξιακά ερωτήματα