Με τον καθαρισμό εκτεταμένων ακαλαίσθητων γκράφιτι στην οδό Ακαδημίας ο δήμος Αθηναίων ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο 40 τέτοιων παρεμβάσεων που έγιναν για πρώτη φορά στην Αθήνα με στόχο την αποκατάσταση της μορφής της πόλης, η οποία στο πέρασμα των χρόνων έχει παραδοθεί στη μουτζούρα και στο άναρχο γκράφιτι τόσο σε κεντρικούς δρόμους όσο και σε πολλές γωνιές της.

Στο πέρασμα των χρόνων, η καλλιτεχνική έκφραση και η δημιουργία στους δημόσιους χώρους, «μπλέχτηκε» με κάθε μορφής σημάδι στους τοίχους και τις μεγάλες επιφάνειες.

Η Αθήνα μετατράπηκε σε ένα πεδίο άναρχου γκράφιτι, χωρίς έλεγχο και χωρίς επιπτώσεις. Συνθήκες που αξιοποιούνταν ακόμη και από «επισκέπτες» άλλων χωρών, όπου εφαρμόζονταν αυστηροί περιορισμοί για εκείνους που ήθελαν να κάνουν γκράφιτι. Αποτέλεσμα; Χιλιόμετρα επιφανειών, καλυμμένα από αντιαισθητικά σχέδια που δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να κρύβουν την πόλη.

Γραφικές γωνιές της Αθήνας, μνημεία, αγάλματα, προσόψεις καταστημάτων, πάρκα, πνίγηκαν από την μπογιά και τα συνθήματα και το χρώμα εμβληματικών σημείων της πόλης, αντικαταστάθηκε από τη μιζέρια και το μαύρο. Στην κατάσταση αυτή ο δήμος έδωσε απάντηση με καθαρισμό και την εφαρμογή ενός σχεδίου που οργανώνει τις παρεμβάσεις στις επιφάνειες των δημόσιων χώρων.

Έως σήμερα έχουν γίνει 40 επιχειρήσεις αντιγκράφιτι. Περίπου 19.000 τ.μ. έχουν καθαριστεί. Πέτρινες, μαρμάρινες και γυάλινες επιφάνειες, μεταλλικοί φράχτες, ρολά καταστημάτων και κολώνες, έχουν αποδοθεί στην πόλη καθαρές, έπειτα από την προσπάθεια της ομάδας καθαριότητας αλλά και την σημαντική συμβολή του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», στο οποίο συμμετείχαν φορείς και επιχειρήσεις.

Είναι παρεμβάσεις που έγιναν σε σημεία που έχουν συνδεθεί με την Ιστορία και τον πολιτισμό της Αθήνας, αλλά και με την καθημερινότητά της. Καθαρίστηκαν επιφάνειες στα Αναφιώτικα, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Πατησίων, στην Ερμού, στο Θησείο, την Σταδίου αλλά και σε δεκάδες σημεία στις γειτονιές. Η πιο πρόσφατη, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημίας. Μία επιχείρηση που επανέφερε τις επιφάνειές της, καθαρές και φωτεινές. Στην Ακαδημίας, όπως και σε όλες τις περιοχές όπου γίνονται οι επιχειρήσεις, εφαρμόζεται ειδική αντί-γκράφιτι επικάλυψη, ώστε να είναι στο μέλλον εύκολη η αφαίρεση της μπογιάς.

Παράλληλα, ξεκίνησε και μία οργανωμένη προσπάθεια, να διατεθούν χώροι, ώστε ομάδες καλλιτεχνών να μπορούν να δημιουργήσουν έργα που μετέτρεψαν «αδιάφορα» σημεία, σε πίνακες ζωγραφικής. Καφάο, τοίχοι, μεγάλες επιφάνειες, φιλοξενούν πλέον έργα ανθρώπων που θέλουν να συνδυάσουν τη δημιουργία με το φως της πόλης.

Στο ίδιο πλαίσιο στρατηγικής, κινείται και ο νέος κανονισμός καθαριότητας που σύντομα τίθεται σε διαβούλευση και προβλέπει πρόστιμα για εκείνους που συνεχίζουν να καταπατούν το δικαίωμα των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης, να την απολαμβάνουν καθαρή.

Είναι πρόστιμα κατά του γκράφιτι σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, αγάλματα, δημόσια και δημοτικά κτίρια, στον αστικό εξοπλισμό αλλά και κατά της αφισορύπανσης και των διαφημιστικών αυτοκόλλητων στους τοίχους και τις κολώνες της Αθήνας.

Αυτοί είναι οι άξονες του σχεδίου, όπως τους αναλύει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με στόχο «Να αποκαλύψουμε την πραγματική Αθήνα κάτω από τη μουτζούρα».

«Καθαρισμός, χώροι δημιουργίας, επιπτώσεις. Με αυτό το τρίπτυχο έχει ξεκινήσει να απλώνεται η στρατηγική μας σε όλη την Αθήνα. Από τη μία πλευρά, να αποκαλύψουμε την πραγματική εικόνα της πόλης και από την άλλη, να στείλουμε ένα μήνυμα που λέει ότι το δικαίωμα των Αθηναίων να ζουν σε μία καθαρή γειτονιά είναι αναφαίρετο, είναι ο σεβασμός στην ποιότητα της ζωής τους. Αυτό που τώρα προέχει, είναι να επιμείνουμε σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαρισμού, για να σβήσουμε όλη αυτή τη μιζέρια από την καθημερινότητά μας. Και αυτό κάνουμε» συμπληρώνει ο κ. Μπακογιάννης.