Πέρα από τη Lady Gaga, τη Τζένιφερ Λόπεζ και φυσικά τη νέα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ένα από τα πράγματα που συγκέντρωσαν τα βλέμματα κατά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ήταν η Βίβλος, στην οποία ορκίστηκε.

Πρόκειται για ένα κειμήλιο που ανήκει στην οικογένεια Μπάιντεν από το 1893. Η Βίβλος αυτή έχει 13 εκατοστά πάχος και παρουσιάζει ένα κέλτικο σταυρό στο εξώφυλλό της.

Ο 78χρονος Μπάιντεν ορκίστηκε ενώπιον του Αρχιδικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς, ενώ αυτό που είναι αξιοσημείωτο, είναι πως το έπραξε, χρησιμοποιπώντας τη Βίβλο της οικογένειάς του, κάτι που είχε κάνει και στις ορκωμοσίες του 2009 και του 2013, όταν είχε αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ την έχει χρησιμοποιήσει, ακόμα, και στις επτά ορκωμοσίες του σαν Γερουσιαστής, ξεκινώντας από το 1973.

Την ίδια Βίβλο είχε χρησιμοποιήσει και ο Μπο Μπάιντεν, ο γιός του Τζο που πέθανε το 2015, όταν ορκίστηκε σαν γενικός εισαγγελέας του Ντέλαγουερ, το 2007.  «Κάθε σημαντική ημερομηνία βρίσκεται γραμμένη μέσα σε αυτή τη Βίβλο» έχει πει σε συνέντευξή του ο Μπάιντεν.

O Τζο Μπάιντεν είναι μόλις ο δεύτερος Καθολικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τον Τζον Φ. Κένεντι.

Βίβλοι με συμβολισμό

Ισχυροί συμβολισμοί κρύβονται πίσω από τη Βίβλο, στην οποία ορκίστηκε και η Καμάλα Χάρις. Η Βίβλος αυτή ανήκε στη μαχήτρια για τα δικαιώματα, Ρόζα Παρκς.

Μέσα στη Βίβλο είναι χαραγμένο το γενεαλογικό δέντρο της Παρκς από τη μεριά της μητέρας της, καθώς και σημαντικές ημερομηνίες όπως γεννήσεις, γάμοι και θάνατοι που φτάνουν μέχρι τον 19ο αιώνα.

Όταν έφτασε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, η Βίβλος αυτή ήταν σε κακή κατάσταση και είχαν σκιστεί πολλές σελίδες. Οι ειδικοί κατάφεραν να την αποκαταστήσουν πλήρως το 2015.

Και ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους με ειδικό προσωπικό συμβολισμό κατά την ορκωμοσία του: μια που του είχε χαρίσει η μητέρα του το 1955 όταν τέλειωσε το σχολείο και μία που είχε χρησιμοποιήσει και ο Αβραάμ Λίνκολν στη δική του ορκωμοσία.