Στο «κόκκινο» έχει ανέβει η ανησυχία για πιθανή έξαρση της πανδημίας τις επόμενες μέρες, ως απόρροια της επίδρασης των γιορτών στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Με δεδομένη την αργή αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ήδη εύθραυστη επιδημιολογική κατάσταση, η επιστροφή στην όποια κανονικότητα, θα γίνει «βήμα – βήμα», ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και κατά περιοχές.

Κάτι που εξετάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία, αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να συνεδριάσει, για την επιστροφή του λιανεμπορίου στην πρότερη κατάσταση. Στην προκειμένη περίπτωση, ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να λειτουργήσει το click away, κατά περιοχές, όπου το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κρίσιμος παράγοντας για τo πότε και πως θα γίνει η άρση του lockdown, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αξιολογούνται στις συσκέψεις της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που συνυπολογίζουν την η πίεση στο σύστημα υγείας, τα ημερήσια κρούσματα, τους νοσηλευομένους και τον δείκτη θετικότητας.

Η επίδραση των εορτών αναμένεται να φανεί από τις 10 Ιανουαρίου και μετά,  όμως ήδη, επιστήμονες προχωρούν σε δυσοίωνες προβλέψεις πως την επόμενη εβδομάδα θα σημειωθεί αύξηση στα ημερήσια κρούσματα ειδικότερα στην Αττική, όπου και θα έχουν επιστρέψει ακόμα και όσοι μπόρεσαν να φύγουν προς την περιφέρεια για τις ημέρες των εορτών.

Tα χθεσινά στοιχεία, εξάλλου, δείχνουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς καταγράφουν αύξηση του δείκτη θετικότητας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά πάνω από τους 400. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπέρασε τους 5.000.

Ελπίδα των ειδικών, αλλά και της κυβέρνησης είναι να μην είναι μεγάλη η αύξηση των κρουσμάτων, ώστε να μπορέσουν μετά τις 11 Ιανουαρίου να χαλαρώσουν κάποια μέτρα και να επαναλειτουργήσουν τομείς όπως το λιανεμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση όμως τηρούν στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα, η επίδραση των γιορτών, κάτι που φαίνεται και από την απόφαση για άνοιγμα τελικά μόνο των δημοτικών σχολείων στις 11 του μήνα.

Σενάρια για click away ανά περιοχές

Η κυβέρνηση αναμένει τις εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με το αν θα παραταθεί ή όχι το σκληρό lockdown που ισχύει ήδη από την Κυριακή οριζόντια σε όλη τη χώρα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να συνεδριάσει, για την επιστροφή του λιανεμπορίου στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή με λειτουργία του click away και ανοιχτά κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία.

Στο επίκεντρο θα τεθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τις γιορτές, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το click away κατά περιοχές, όπως είπε στο MEGA, o Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τη Δευτέρα 11 του μήνα να λήξει το σκληρό lockdown και η χώρα να επιστρέψει στο καθεστώς που ίσχυε πριν την Κυριακή 3/1.

Κάτι που, επιβεβαίωσε και  ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο MEGA.

«Για λίγες ημέρες έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία του click away. Τη Δευτέρα θα λειτουργήσει ξανά κανονικά. Τα τρόφιμα και άλλα αγαθά που αλλοιώνονται δεν βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν περιορισμούς. Για λίγες ημέρες υπομονή. Το πάγωμα για μια εβδομάδα έγινε γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο υγειονομικό χώρο για να λειτουργήσουν τα σχολεία με περισσότερη ασφάλεια. Η αγορά είναι κλειστή. Το click away είναι μια επιλογή που δώσαμε στις κλειστές επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν ένα έσοδο πέρα από τη βοήθεια που λαμβάνουν από το κράτος. Περιορίζουμε την κινητικότητα και αυτό θα βοηθήσει στο να διευρύνουμε την υγειονομική ζώνη ώστε τα σχολεία να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια» είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η βούληση είναι να επανέλθουμε όπως ήμασταν πριν το τελευταίο lockdown. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα. Τη Δευτέρα να επέλθουμε σε όσα ήταν σε λειτουργία μέσα στις γιορτές. Εχτές έγινε η συζήτηση για τα σχολεία. Καθημερινά συλλέγουμε δεδομένα, θα δούμε πώς κινείται η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε».

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι επιστήμονες, έχουν στρέψει την προσοχή τους στον αριθμό των κρουσμάτων που θα εμφανιστούν από την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που τα μέχρι τώρα δεδομένα προκαλούν ανησυχία.

Την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδη.

Ο καθηγητής ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.

Όπως ο ίδιος τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, η αύξηση του ιικου φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, ο κ. Θωμαίδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Σήμερα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα του πως πάει η επιδημία και πως επηρεάστηκε από τα Χριστούγεννα ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.

Όπως ο ίδιος τόνισε σήμερα θα έχουμε κανονικό αριθμό τεστ και επίσης αυτό θα επαναληφτεί την Παρασκευή. Αυτές οι δύο μέρες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αργίες είναι κρίσιμες.

Ερωτηθείς για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και το πως θα κυλήσουν με την πανδημία του κοροναϊού στην χώρα μας ο ίδιος εκτίμησε ότι θα βγουν πολύ δύσκολα γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή κρύο. «Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κοροναϊό θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα με μαθητική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων».

«Ιδίως αν ανοίξουν πολλες δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στο χειμώνα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πιλότος» τα σχολεία

Η κυβέρνηση και οι επιστήμονες τηρούν στάση αναμονής για το τι μέλλει γεννέσθαι.

«Πιλότος» για τα επόμενα βήματα, αναμένεται να είναι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11 του μήνα.

Οι λοιμωξιολόγοι δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου στα θρανία, καθώς θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση του κοροναϊού.  Γι’ αυτό κρίθηκε σημαντικό, να υπάρξει στάση αναμονής μέχρι να αποτυπωθεί και η επίδραση της εορταστικής περιόδου στην επιδημιολογική εικόνα.

Η επάνοδος άρα, θα είναι σταδιακή και θα συνεκτιμώνται τα καθημερινά νούμερα, από τη στιγμή, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν  οι ειδικοί, όσες περισσότερες δραστηριότητες μένουν ανοιχτές τόσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα και τόσο πιο πολύ κινδυνεύει η χώρα με νέα έξαρση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν περάσει προς το παρόν πολύ λίγες μέρες από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα σημερινά στοιχεία δεν συνηγορούν στο ασφαλές άνοιγμα του συνόλου της εκπαίδευσης.

«Για να αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, να δούμε αν η επέκταση των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είχε μια σχετική αποτελεσματικότητα», τόνισε, μιλώντας στο MEGA, o καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Είχα, επίσης, τονίσει χωρίς να έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και της οικονομίας αλλά και των επιπτώσεων που έχει το κλείσιμο των σχολείων στην ψυχολογία των μαθητών και στην εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, θα είναι λίγο πρόωρο να λέμε από την αρχή της χρονιάς, πότε θα ανοίξουν όλα τα σχολεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη Καθηγήτρια παθολογίας ΕΚΠΑ – λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο iatropedia.gr τονίζει:

«Την Πρωτοχρονιά χαλαρώσαμε και μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα του “χαλαρώματος” θέλουμε 15 μέρες. Τα στοιχεία των Χριστουγέννων δείξανε ότι υπήρχε μια σταθερότητα, δεν αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα κρούσματα για να απελπιστούμε. Όμως, ακόμα βλέπουμε τα αποτελέσματα των Χριστουγέννων, δεν έχει λήξει. Γιατί τα Χριστούγεννα ήταν 25 Δεκεμβρίου και σήμερα είναι 5 του μηνός, δηλαδή έχουν περάσει μόνο 10 μέρες. Κανονικά και για τα Χριστούγεννα θα θέλαμε να έχουν περάσει 15 μέρες. Κι έχουμε εκκρεμότητες και με την Πρωτοχρονιά, από την οποία έχουν περάσει μόλις 4 μέρες”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ήταν συντηρητική στις αποφάσεις της για τα σχολεία. Πρόσθεσε πως είναι πολύ χρήσιμο να είναι διαθέσιμα αρκετά δειγματοληπτικά τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης, όπως η δυτική Αττική και κάποιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Γιατί αποφασίστηκε να κλείσουν οι εκκλησίες

Σε ότι αφορά τις εκκλησίες, η κυβέρνηση δεν ήθελε να επαναλάβει στα Θεοφάνια το λάθος που έκανε με τη συρροή πιστών στην εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου, όπως  δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι ο νόμος ισχύει για όλους.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης… Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή” σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Κατά την ημέρα αυτή συνέρρεαν οι πιστοί, δεν μπόρεσε η εκκλησία να ελέγξει τη συρροή, και μετά η Θεσσαλονίκη έγινε η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα. Αυτή η εικόνα του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προβαλλομένη στην εικόνα των Θεοφανείων που είναι μια πάνδημη, πανηγυρική λειτουργία μας οδήγησε στο λοκντάουν» πρόσθεσε.

«Μετά από εορταστικές περιόδους αναμένουμε έξαρση κρουσμάτων. Με δεδομένη τη θέληση όλων μας να ξεκινήσει η λειτουργία των σχολείων όσο γίνεται νωρίτερα, πάρθηκε η απόφαση για ένα περιορισμό στην κινητικότητα για τη μείωση του ιικού φορτίου», σημείωσε από την πλευρά του, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, εξηγώντας το λόγο που στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για δεκαήμερο σκληρό lockdown, περιλαμβάνονται και οι εκκλησίες.

«Για να παρθεί η απόφαση για τις εκκλησίες θα είχαν προσμετρηθεί οι παράγοντες με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα. Εγώ δεν μετέχω στη συνεδρίαση της Επιτροπής. Είναι θέματα που αφορούν κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Νομίζω κανείς δεν έχει διάθεση να έρθει σε διαφωνία με θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η εκκλησία», συνέχισε ο κ. Δημόπουλος.