Κλιμακώνει τους ελέγχους η κυβέρνηση ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιώντας ελέγχους ακόμα και στα σπίτια αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ τσουχτερά πρόστιμα θα περιμένουν τους παραβάτες.

Την επέμβαση της αστυνομίας ακόμα και στα σπίτια τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων, μόνο αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια τα Χριστούγεννα η αστυνομία θα παρέμβει».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτραπεί καμία κινητικότητα σε πλατεία η αλλά σημεία συγκέντρωσης, ενώ τόνισε ότι από τις 10 το βράδυ τόσο την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και ανήμερα αλλά και όλες τις γιορτές δε θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους παρά μόνο τα ασθενοφόρα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ανήμερα των Χριστουγέννων και μέχρι τις 22:00 θα επιτρέπεται στους πολίτες να γιορτάσουν με τους συγγενείς τους, αλλά αυστηρά μέχρι εννιά άτομα.

Όπως είπε ο υπουργός είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και αν χαλαρώσουμε θα υπάρξει καταστροφή.

Όπως είναι ήδη γνωστό εδώ και μέρες, το γιορτινό τραπέζι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να έχει maximum εννέα άτομα, με την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους να επισημαίνουν ότι η σύνθεση των οικογενειών που θα σμίξουν τα Χριστούγεννα θα πρέπει να είναι η ίδια και την Πρωτοχρονιά.

Η κυβέρνηση έχει ήδη πει τρία «όχι» για τα φετινά Χριστούγεννα: όχι κάλαντα την παραμονή, όχι μεγάλα τραπέζια και παρέες αύριο κι ανήμερα τα Χριστούγεννα, όχι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για το σχέδιο που θα εφαρμοστεί.

Ενδεικτικό της ανησυχίας και της εγρήγορσης για αυτές τις μέρες είναι το ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας τις μέρες των γιορτών.

Ελεγχοι και πρόστιμα

Στους δρόμους της Αθήνας θα κυκλοφορούν πάνω από 2000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα διενεργούν ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων, Γρηγόρη Γερακαράκο. Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA, «αν βγεις κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης (σ.σ μετά τις 10 το βράδυ) για λόγο που δεν προβλέπεται, θα επιβληθεί πρόστιμο».

«Σίγουρα θα είναι αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες», ανέφερε ο  ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στον Σκάι.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διοργάνωση πάρτι σε σπίτια,  σημείωσε ότι η ΕΛΑΣ είναι υποχρεωμένη να παρέμβει λόγω και της αναφοράς στην ΚΥΑ και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, με όλους τους νόμιμους τύπους που είναι η παρουσία εισαγγελέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πέρα από τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται, υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι της αστυνομίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ σε διόδια, σε κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο, σε εισόδους-εξόδους των πόλεων, σε υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, σε πλατείες και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Με δύο SMS η μετακίνηση

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου ο οποίος ναι με επεσήμανε ότι θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο σε μεγάλες περιφέρειες όπως η Αττική αλλά διευκρίνισε, μιλώντας στον ΑΜΤ1 πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αναγνώρισε πως είναι μία δύσκολη περίοδος αυτήν των εορτών, ωστόσο τόνισε πως είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα και πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα για «να μην ξαναγυρίσουμε πίσω».

Σχολιάζοντας τις επισημάνσεις ορισμένων ειδικών περιπτώσεων, όπου η απαγόρευση φαίνεται παράλογη, όπως για παράδειγμα το να μην μπορεί ένα ζευγάρι να επιβιβαστεί στο ίδιο ταξί, ο κ. Οικονόμου είπε πως εάν αναλωθούμε στην εξέταση κάθε μέτρου ξεχωριστά και των εξαιρέσεων που θα μπορούσαν να υπάρχουν, θα ήταν «μία κουβέντα χωρίς τελειωμό».

Υπογράμμισε πως όταν κάποιος πολίτης θεωρεί πως αδικείται, μπορεί να υποβάλει ένσταση και αυτή εξετάζεται με ευαισθησία, όπου χρειάζεται.

Ολα τα μέτρα που θα ισχύουν

Πρωτόγνωρες θα είναι οι συνθήκες με τις οποίες θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα καθώς η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τότε η Πρωτοχρονιά θα γίνει με άλλες συνθήκες και με πιο αυστηρά μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Oδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ για το ρεβεγιόν

Τα φετινά λοιπόν Χριστούγεννα θα γίνουν με τους εξής περιορισμούς:

-Στις 24 Δεκεμβρίου δεν θα επιτραπούν οι έξοδοι των παιδιών για να ψάλλουν κάλαντα,

-Το γιορτινό τραπέζι του ρεβεγιόν ή ανήμερα των Χριστουγέννων μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών,

-Στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι εννέα άτομα και από δύο μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.

-Από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί της επόμενης ημέρας θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, ενώ η απαγόρευση για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αφορά και τις εξαιρέσεις, οι οποίες ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες.

-Επίσης, συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

-Να φοράμε μάσκες όπου είναι δυνατόν. «Για παράδειγμα στις γιαγιάδες, στους παππούδες, πάμε με μάσκα και κυρίως αποφεύγουμε αγκαλιές και φιλιά» εξήγησε χθες ο κ. Μαγιορκίνης.

-Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής και να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.