Είναι ένας αξιόπιστος δείκτης ισχύος: το να σε αναγνωρίζουν όλοι μόνο από τα αρχικά σου. Παρότι κινείται πια στο παρασκήνιο εδώ και χρόνια, ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ή DSK, απολαμβάνει ακόμη αυτό το σπάνιο προνόμιο στη Γαλλία. Ο γάλλος Σοσιαλιστής με το λαμπρό μυαλό έφτασε στο απόγειο της καριέρας του κρατώντας τα ηνία του ΔΝΤ εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης – παράλληλα, προετοίμαζε την υποψηφιότητά του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Μέχρι που ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης εις βάρος μιας καμαριέρας του ξενοδοχείου Sofitel, στη Νέα Υόρκη, κατέστρεψε την καριέρα και τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Ακολούθησαν και άλλα σκάνδαλα, και άλλες δίκες, και ο Στρος-Καν έγινε ένας παρίας υποχρεωμένος να ζει εξόριστος, στο Μαρόκο, όπου εφηύρε μια νέα, πολύ πιο διακριτική ζωή, ως σύμβουλος αφρικανών αρχηγών κρατών. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, όμως, ο DSK επιστρέφει.

«Ουδέποτε έδωσα τη δική μου εκδοχή των γεγονότων που σημάδευσαν την αποχώρησή μου από την πολιτική ζωή. Το έκαναν άλλοι στη θέση μου, παίρνοντας τον λόγο με βάση αποκόμματα του Τύπου, συνεντεύξεις και πραγματικά ή υποτιθέμενα γεγονότα. Ηρθε η ώρα να μιλήσω», έγραψε την Παρασκευή στο Twitter, προαναγγέλλοντας ένα ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του: «Για πρώτη φορά (…) επανεξετάζω ολόκληρη την προσωπική μου και επαγγελματική ιστορία, από τη γαλλική πολιτική έως τη διεθνή σφαίρα». Το ντοκιμαντέρ αυτό, βέβαια, δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν από το φθινόπωρο του 2021: τεχνίτης της επικοινωνίας, ο Στρος-Καν θέλησε απλώς να προκαταλάβει με αυτόν τον τρόπο την πρεμιέρα που έκανε χθες στο Netflix μια μίνι σειρά ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, με τίτλο «Σουίτα 2806: Η Κατηγορία».

Αρνήθηκε να μιλήσει

Είναι η σουίτα του ξενοδοχείου Sofitel όπου ξεκίνησε, στις 14 Μαΐου του 2011, η πτώση του – όταν μια καμαριέρα με καταγωγή από τη Γουινέα, η Ναφισάτου Ντιαλό, τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και ομηρεία. Ο ίδιος ο Στρος-Καν αρνήθηκε να μιλήσει στο ντοκιμαντέρ του Ζαλίλ Λεσπέρ. Μιλάει όμως επί μακρόν η ίδια η Ντιαλό καθώς και πολλοί ακόμα πρωταγωνιστές, από την αμερικανική πλευρά: η αστυνομία, ο εισαγγελέας, ο υπεύθυνος ασφαλείας του Sofitel, δικηγόροι, δημοσιογράφοι. Οπως δήλωσε ο παραγωγός του, Φιλίπ Λεβασέρ, το ντοκιμαντέρ αφηγείται «την πτώση ενός αετού. Υπάρχει μια συναρπαστική μυθολογική διάσταση, αλλά και μια φυλετική, κοινωνική και σεξουαλική διάσταση».

Υπάρχει το Παρίσι, το Μανχάταν, το Μπρονξ, η Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012, μια μαύρη μετανάστρια, μια καμαριέρα που δεν ξέρει ούτε γραφή ούτε ανάγνωση και κατηγορεί έναν άνδρα πλούσιο, λευκό, ισχυρό.

Ο παντοδύναμος τότε επικεφαλής του ΔΝΤ συνελήφθη ενώ είχε ήδη επιβιβαστεί σε μια πτήση με προορισμό την Ευρώπη και παρέμεινε κρατούμενος για δυόμισι μήνες, αφού πρώτα υποβλήθηκε στο εξευτελιστικό «perp walk» μπροστά σε 200 δημοσιογράφους. Ενας διακανονισμός εκατομμυρίων δολαρίων έβαλε τελικά τέλος στη δίκη του, το κακό είχε όμως ήδη γίνει, το σκάνδαλο είχε ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, οι (κατ’ ευφημισμόν) προβληματικές σχέσεις του DSK με το αντίθετο φύλο – κοινό μυστικό μέχρι τότε στο Παρίσι – λούστηκαν στο φως των προβολέων.

Η δίκη για μαστροπεία

Ο Στρος-Καν αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μία ακόμα δίκη, στη Γαλλία, για μαστροπεία. Αθωώθηκε τελικά, το 2015, στο μεταξύ όμως η τρίτη κατά σειρά σύζυγός του, η γνωστή δημοσιογράφος Αν Σενκλέρ, που τον είχε υπερασπιστεί στη διάρκεια της δίκης στη Νέα Υόρκη, τον είχε εγκαταλείψει.

Ο DSK εγκαταστάθηκε τελικά στο Μαρακές, όπου εφηύρε μια νέα ζωή ως πολιτικός σύμβουλος, παντρεύτηκε τη νυν σύζυγό του Μιριάμ Λ’ Αουφίρ και συνέχισε να αρθρογραφεί επί παγκόσμιων και οικονομικών θεμάτων. Το ποινικό μητρώο του παραμένει λευκό. Και όπως αποκάλυψε τον περασμένο Φεβρουάριο το γαλλικό περιοδικό «L’Obs», μέσα σε πέντε χρόνια, η συμβουλευτική εταιρεία της οποίας είναι ο μοναδικός μέτοχος και ο μοναδικός εργαζόμενος κατέγραψε κέρδη σχεδόν 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δικό του ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει σε μια κρίσιμη περίοδο: το φθινόπωρο του 2021, η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2022, που προαναγγέλλονται ως μία ακόμα μονομαχία ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, θα έχει για τα καλά ξεκινήσει στη Γαλλία. Θα επιχειρήσει άραγε ο DSK και μια επιστροφή στη γαλλική πολιτική σκακιέρα; «Πέρα από τα διάφορα προσωπικά, πολιτικά και μιντιακά επεισόδια της ζωής μου», λέει προς το παρόν σιβυλλικά ο ίδιος, «σε αυτό το φιλμ μοιράζομαι τις προτάσεις μου για το δύσκολο μέλλον που μας περιμένει».