Το άνοιγμα των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης του lockdown.

Όπως έγινε γνωστό, από την ίδια μέρα θα επιτρέπεται και η πώληση των χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ.

Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Εξαίρεση από το υπόλοιπο λιανεμπόριο

Την απόφαση ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη και τα παιχνίδια θα ανοίξουν νωρίτερα από το υπόλοιπο λιανεμπόριο, καθώς δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση.

«Όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όποιο κατάστημα επιλέγουμε να λειτουργήσει, το ίδιο προϊόν θα απελευθερώνεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα, για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ. 

Με αυστηρούς περιορισμούς το άνοιγμα της αγοράς

Πάντως, «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για άμεση παρουσίαση του οδικού χάρτη εξόδου από το καθεστώς του lockdown φαίνεται πως βάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι η χώρα οδεύει σε παράταση του καθολικού «λουκέτου» για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, έως τις 14 Δεκεμβρίου δηλαδή, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται είτε σήμερα, πιθανότατα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είτε αύριο, Παρασκευή.

Κατά συνέπεια, προς τα πίσω φαίνεται πως μετακινείται και ο οδικός χάρτης άρσης του lockdown, ο οποίος θα παρουσιαζόταν από τον πρωθυπουργό, μιας και τοποθετείται χρονικά όταν θα υπάρχει στέρεα εικόνα αποκλιμάκωσης του πανδημικού κύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι κάποιες δραστηριότητες δεν πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε τα εμβόλια, όπως για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση.

«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σημείωσε πως «ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση». Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο».