«Τα κρούσματα μπορεί να φαίνονται λιγότερα, ωστόσο η κατάσταση είναι επιβαρυμένη», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, από τη Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέφθηκε σήμερα έχοντας διαδοχικές συναντήσεις με υγειονομικούς φορείς.

Ο κ. Κοντοζαμάνης διαπίστωσε την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης της πόλης, και τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων σημειώνοντας ότι έχουμε ακόμη δρόμο για την άρση του lockdown, υπογραμμίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός ανέφερε πως «αν και τα κρούσματα είναι λιγότερα, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη», σημειώνοντας : «δεν χαλαρώνουμε, το σύστημα υγείας έχει αντέξει και θα παραμένει όρθιο».

Σε ερώτηση για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, απάντησε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και η νομοθεσία μας δίνει όλα τα όπλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και το χειρότερο σενάριο». Το ίδιο είπε και για τις αεροδιακομιδές, τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας χωρίς την απαραίτητη φροντίδα υγείας».

Αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς lockdown μια εβδομάδα νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι μειώνονται τα κρούσματα, αλλά οι εισαγωγές παραμένουν. «Υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία σε χαμηλότερο βαθμό πριν από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων που φαίνεται ότι δουλεύουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει το lockdown ή ότι χαλαρώνουμε ή ότι δεν έχουμε δρόμο ακόμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη voria.gr, κατά τη συνάντηση του κ. Κοντοζαμάνη με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση να στηρίξουν οι ιδιώτες γιατροί το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Νίκος Νίτσας, ανέφερε ότι υπάρχει ένας κατάλογος με 227 γιατρούς που προσφέρθηκαν να ενισχύσουν το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη, από όλες τις ειδικότητες, εκ των οποίων λιγότερες σχετίζονται άμεσα με την COVID. Όπως είπε, ο κατάλογος θα διευρυνθεί μετά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν άμεσα από το υπουργείο Υγείας.

«Καταθέσαμε στον υφυπουργό τις προτάσεις μας για βελτίωση του πλαισίου συνεργασίας των ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ, για κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν και θα γίνουν, προκειμένου να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία, να υπάρχουν περισσότεροι συνάδελφοι, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ανέφερε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και τόνισε πως «τα επιδημιολογικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία, το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία δεν μας επιτρέπει στην πόλη να συζητούμε για οποιαδήποτε άρση περιοριστικών μέτρων».

Ο πρόεδρος μετέφερε και την έκκληση που απευθύνουν οι διευθυντές ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, να τηρούν οι πολίτες τα μέτρα, καθώς το προσωπικό των νοσοκομείων βρίσκεται στα όριά του.