Κρίση και επενδύσεις πάνε μαζί; Η απάντηση είναι πως οι κατά καιρούς περιπέτειες που περνούν οι οικονομίες δημιουργούν παράλληλα και τα λεγόμενα καταφύγια ή και ευκαιρίες. Αγορές και επενδυτές οσφραίνονται το κλίμα και στην παρούσα φάση η πανδημία έχει στρέψει τις επενδύσεις σε κλάδους όπως τα μέταλλα, τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και φυσικά στο bitcoin που συνεχίζει να σπάει όλα τα ρεκόρ.

Πλέον πληθαίνουν οι αναλύσεις πως το bitcoin ίσως έχει αντικαταστήσει τον χρυσό αφού το  δημοφιλές κρυπτονόμισμα σκαρφάλωσε πάνω από τα 19.109 δολάρια  μετά την πρόσκαιρη «βουτιά” κατά 3.000 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν η μεγαλύτερη κατρακύλα του κρυπτονομίσματος από τον Μάρτιο, δείχνοντας ότι έχει αντοχές για υψηλές αποδόσεις σε σχέση με τα άλλα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. Μέχρι τώρα το bitcoin έχει ξεπεράσει σε αξία τα 300 δισεκατομμύρια και  αυτή την δύσκολη χρονιά καταγράφει απόδοση +170%. Σημειώνεται πως πολύ λίγοι είναι οι θεσμικοί επενδυτές και οι μεγάλες εταιρείες που συμμετείχαν στην άνοδό του, αφού αρκετοί ιδιώτες αγοράζουν bitcoin.

Ο χρυσός έχει καταγράψει άνοδο 17% από την αρχή του έτους ωστόσο τον Νοέμβριο το πολύτιμο μέταλλο έχασε σχεδόν το 4,5% της αξίας του καθώς οι επενδυτές προτίμησαν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές, στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία από το μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίων γεγονός που κάνει τους traders να πιστεύουν ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν εμβόλια που θα βάλουν τέλος στην υγειονομική κρίση.

Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να είχε καταγράψει ισχυρότερη πτώση αν το μέταλλο δεν ευνοούνται από το δολάριο, αφού  ο δείκτης  δολαρίων έχει προχωρήσει σε χαμηλό δύο ετών. Σύμφωνα με αναλυτές, οι κεντρικές τράπεζες δεν φαίνεται να παρέχουν σημαντική στήριξη στο μέταλλο και πως προχωρούν σε πωλήσεις των αποθεμάτων χρυσού που έχουν στην κατοχή τους.

Ασήμι, χαλκός

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει μετά το α’ τρίμηνο με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η βιομηχανική ζήτηση για ασήμι και οι περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία, όπως σε ηλιακά πάνελ που βασίζονται στο ασήμι θα μετατρέψει το μέταλλο σε επενδυτική ευκαιρία. Για παράδειγμα η Bank of America προβλέπει το ασήμι να αυξηθεί έως τα 29 δολάρια η ουγγιά από 22,58 δολάρια σήμερα.  Πρόσφατα η τιμή του χαλκού αυξήθηκε στα 7.511 δολάρια που είναι υψηλό 7 ετών ενδεικτικό της αισιοδοξίας της επενδυτικής κοινότητας για το τέλος της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας. Στα αγροτικά και κτηνοτροφικά εμπορεύματα η ξυλεία είχε κέρδη 54%, το γάλα 35% και ακολουθεί το τυρί με 34,6% και η σόγια με 24,5%.

Τεχνητή νοημοσύνη

Ένας κλάδος που έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη εν μέσω πανδημίας είναι οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνολογία του ίντερνετ. Παρά τον αντίκτυπο του COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία  μία στις δύο εταιρείες παγκοσμίως (47%) δηλώνει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις της στη τεχνολογία του Internet of Things (ΙοΤ).

Έως το 2023 το ένα τρίτο των εταιρειών που έχουν εφαρμόσει τεχνολογίες IoT θα έχουν, επίσης, εφαρμόσει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) σε συνδυασμό με τουλάχιστον ένα έργο IoT. Σύμφωνα με έρευνα της Gartner Inc, μετά από το πρώτο lockdown, το ένα τρίτο των επιχειρήσεων (35%) γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων του στο IoT. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ένας μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις σε τεχνολογίες Internet of Things, με κεντρικό στόχο τη μείωση του κόστους. Το 25% των επιχειρήσεων απαντά ότι προτιμά τον αυτοματισμό (μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης και διαχείρισης μηδενικής αφής) και το 23% επιλέγει τη διαδικασία συμμόρφωσης (ασφαλή μέτρα αυτοματισμού), προκειμένου να μειώσει τα προβλήματα ασφάλειας του COVID-19.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Δεν είναι τυχαίο πως η αγοραστική διαδικασία ψηφιοποιείται τάχιστα και οι ίδιες οι επιχειρήσεις αποκτούν ψηφιακή κουλτούρα. Σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, επτά στις δέκα ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις απαντούν ότι η πανδημία τις ώθησε να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, σχεδόν μια στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις (6%) απέκτησε e-shop. Αν και μικρό ποσοστό είναι ενδεικτικό πως το ελληνικό εμπόριο κάνει μια τεράστια προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ταυτόχρονα, οι εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενεργοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία  για να διατηρήσουν μια επιχειρηματική κανονικότητα.

Για παράδειγμα, το 12% απαντά ότι από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, άρχισε να κάνει πωλήσεις μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η ψηφιακή κινητικότητα είναι που εκτοξεύει στον τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου αφού σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία  ο κύκλος εργασιών του e-commerce στην Ελλάδα θα διπλασιαστεί το 2020  φθάνοντας τα 15 δισ. ευρώ.