Γκρι έχει βαφτεί όλος ο επιδημιολογικός χάρτης στη χώρα μας, η οποία για δεύτερη φορά μπαίνει σε lockdown εξαιτίας του κοροναϊού.

Γκρι χρώμα βλέπει και όποιος βγαίνει από το σπίτι του, καθώς πλέον οι δρόμοι είναι άδειοι και ελάχιστοι περπατούν στα πεζοδρόμια.

Δυστυχώς οι εικόνες αυτές είναι σχεδόν ίδιες με του Μαρτίου, όπου και τότε πολλοί ήταν εκείνοι που ειδικά την πρώτη εβδομάδα απέφευγαν να βγουν εντελώς από τα σπίτια τους.

Αυτή την φορά δεν έχουν αλλάξει τόσα πολλά όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από τις φωτογραφίες.

Βέβαια οι πολίτες  θα πρέπει τώρα να φορούν υποχρεωτικά μάσκα όταν βγαίνουν έξω, ενώ όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός θα υπάρχει μία επιείκεια σε όσους θα βγαίνουν για να γυμναστούν, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι στον αριθμό των αθλούμενων, ο οποίος παραμένει στους δύο.

Το διαφορετικό αυτή τη φορά δεν είναι οι πρώτες οι εικόνες από την καραντίνα, αλλά αυτές της προηγούμενης ημέρας.

Το «χάος» που επικράτησε ειδικά στην πρωτεύουσα θύμισε προπαραμονή Χριστουγέννων.

Κι αυτό γιατί αρκετοί επέλεξαν να κάνουν τα τελευταία απαραίτητα ψώνια πριν κλειστούν πάλι στο… κλουβί τους.

Άλλωστε μην ξεχνάμε πως το lockdown μας βρήκε σε μία μεταβατική περίοδο σε ότι αναφορά τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα αρκετοί να μην ήταν  εφοδιασμένοι γι΄αυτό.

Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά φωτογραφικά πρακτορεία έπιασαν δουλειά από νωρίς το πρωί σήμερα, αποτυπώνοντας σε πολλά κλικ την ερημιά που επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Η… μεταμόρφωση της Αθήνας σε 24 ώρες: Άδειοι δρόμοι το Σάββατο – Κυκλοφοριακό χάος την Παρασκευή

Μετά το κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα λίγες ώρες πριν το lockdown η Αθήνα ερήμωσε ξαφνικά.

Χθες, ιδιαίτερα αυξημένη παρέμενε έως τις 10 το βράδυ της Παρασκευής η κυκλοφορία σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, καθώς η επιβολή του επικείμενου lockdown ώθησε χιλιάδες πολίτες σε αγορές τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής στις 17:30 της Παρασκευής η κίνηση στους δρόμους έφτασε στο απόγειο.

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 33% αυξημένη και 15% παραπάνω από την περσινή παραμονή Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά παρατηρείται η πιο έντονη κίνηση του έτους.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο των Up Stories

Λίγες ώρες μετά…

Οι δρόμοι είναι άδειοι και τα καταστήματα είναι κλειστά.

Η Αθήνα Σάββατο πρωί κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς, μετά την έναρξη του γενικού lockdown σε όλη τη χώρα που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι σχεδόν άδειοι με την παρουσία, ωστόσο, της αστυνομίας να είναι εμφανής καθώς διεξάγονται έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάτες.

Δείτε εικόνες από τους άδειους δρόμους

Σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας

Το lockdown έκανε το πρεμιέρα του σε όλη την Ελλάδα, με την Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται επί ποδός όσον αφορά τον έλεγχο των μετακινήσεων.

Ήδη στους δρόμους υπάρχουν ισχυρά αστυνομικά μπλόκα για να γίνονται έλεγχοι προκειμένου ο κόσμος να κινείται τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σταματούν τους οδηγούς και ελέγχουν είτε τα κινητά τους τηλέφωνα για τα σχετικά sms μετακίνησης είτε τα έγγραφα μετακίνησης.

Έλεγχοι γίνονται και στους πεζούς, ιδιαίτερα σε σημεία που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστα. Παράλληλα, μόνιμη αστυνομική παρουσία υπάρχει στις εξόδους (στους σταθμούς διοδίων) όλων των πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Άδειοι δρόμοι και στην Θεσσαλονίκη

Κι αν η Αθήνα ήταν σχετική άδεια, στην Θεσσαλονίκη, δεν υπήρχε ψυχή. Οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας βλέποντας πως η πόλη τους είναι σταθερά πρώτη στα ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα είναι αρκετά προσεκτικοί στις μετακινήσεις του.

Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει από όλους αν σκεφτεί κανείς πως μέσα σε 24 ώρες κόπηκαν πάνω από 200 πρόστιμα για την μη τήρηση των μέτρων στη Θεσσαλονίκη.

 Ερημιά στην Πάτρα – Άδεια και η Λάρισα [εικόνες]

Ερημιά  επικρατεί και στο κέντρο της Πάτρας μετά την επιβολή lockdown από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι δρόμοι  είναι σχεδόν άδειοι και ελάχιστοι είναι αυτοί που κυκλοφορούν.

Τα πάντα έχουν «παγώσει» και από το πρωί καταγράφονται εικόνες Μαρτίου.

Τόσο η εστίαση όσο και τα καταστήματα λιανικής έχουν βάλει λουκέτο.

Άδειοι δρόμοι και στην Λάρισα

Επίσης η Λάρισα «ξύπνησε» με άδειους δρόμους και ελάχιστη κίνηση στα κεντρικά σημεία.

Πλέον τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά και οι εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα τη χθεσινή κοσμοπλημμύρα.

Μόνο οι γατούλες φωτογραφίζονται στην Πρέβεζα

Τόσο άδειοι είναι δρόμοι στην Πρέβεζα που όλη την προσοχή έκλεψαν οι γάτες της πόλης, οι οποίες έκαναν ήσυχα ηλιοθεραπεία, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς.

Γιάννενα

Χωρίς καθόλου κόσμο στους δρόμους υποδέχτηκαν το lockdown και στα Γιάννενα, τα οποία βέβαια είχαν μπει στην κόκκινη ζώνη λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του καθολικού lockdown.

Χανιά

Τι κι αν τα Χανιά ήταν μία από τις πόλεις με success story στον κοροναϊό, καθώς κατάφεραν να «καθαρίσουν» από κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες, δεν γλίτωσαν ούτε και αυτά από το lockdown.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μεταφορές

Αναλυτικά οδηγίες για τις μεταφορές σε ΜΜΜ, ταξί, ΙΧ, κ.α. κατά τη διάρκεια του lockdown εξέδωσε μέσω ΚΥΑ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ με τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κοροναϊού COVID-19, από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, όσον αφορά στις μεταφορές.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ΙΧ, μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων:

  •  Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.
  • Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
  • Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
  • Εφόσον πρόκειται για μαθητές σε μη αστικές περιοχές, που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.
  •  Στα ΙΧ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική εάν επιβαίνει σε αυτό μόνο ο οδηγός, εάν οι επιβαίνοντες είναι σύζυγοι ή συμβιούντες, καθώς και εάν είναι συγγενείς α’ και β’ βαθμού.
  • Η λειτουργία επιβατηγών υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης, από το οποίο προκύπτει η διαδρομή του οχήματος, και υπό την προϋπόθεση της κάλυψης κατ’ ανώτατο όριο του 50% των διαθέσιμων θέσεων επιβατών.
  • Σε περίπτωση, που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.
  • Για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, που αφορούν σε επιβατηγά δημοσίας χρήσεως, λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου, λεωφορεία ιδιωτικής χρήση, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, καθώς και λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος ή/και στους επιβάτες κατά περίπτωση.

Τι ισχύει για τις αεροπορικές μεταφορές:

  • Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια όλων των αεροπορικών πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
  • Οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Τι ισχύει για τις σχολές οδήγησης:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολών οδήγησης. Επιτρέπεται μόνο η εκπαίδευση και εξέταση (θεωρητική και πρακτική) υποψηφίων οδηγών λεωφορείων και φορτηγών, συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης για τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου και με τη συμμετοχή έως πέντε εκπαιδευόμενων.
  • Αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.
  •  Σε περίπτωση μη τήρησης των υγειονομικών μέτρων από σχολές οδηγών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και 2.000 ευρώ για τη δεύτερη παράβαση.

Τι ισχύει για τα ΚΤΕΟ:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία των υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων, εξαιρουμένων αποκλειστικά των Δημόσιων και Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) που διαθέτουν εγκεκριμένη – αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων.
  • Στις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση επιτρεπόμενης λειτουργίας, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε αναμονή δεν πρέπει να ξεπερνά τα εννέα άτομα, ενώ η προσέλευση γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και με επίδειξη του σχετικού καταλόγου στα ελεγκτικά όργανα.
  • Σε περίπτωση μη τήρησης των υγειονομικών μέτρων από υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και 2.000 ευρώ για τη δεύτερη παράβαση.

Lockdown : Αυτά τα 14 αθλήματα επιτρέπονται για όλο τον Νοέμβριο

Οι εξαιρέσεις στη γενική αναστολή λειτουργίας και χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, με τα νέα έκτακτα μέτρα ενάντια στην πανδημία, όπως θα εφαρμοστούν πανελλαδικά από σήμερα και για όλο τον Νοέμβριο, αναφέρονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η Κοινή Απόφαση, λοιπόν, των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020».

Η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής για τις αθλητικές δραστηριότητες:

Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

Λειτουργία ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς χρήση αποδυτηρίων, αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω των εξής ατομικών αθλημάτων:

  • στίβος (έως 60 άτομα συνολικά εντός της ανοικτής αθλητικής εγκατάστασης)
  • κολύμβηση (αποκλειστικά σε ανοικτά κολυμβητήρια)
  • αντισφαίριση,
  • σκοποβολή,
  • τοξοβολία,
  • ιστιοπλοΐα,
  • κωπηλασία,
  • κανόε καγιάκ,
  • θαλάσσιο σκι,
  • ποδηλασία,
  • γκολφ,
  • ιππασία,
  • μηχανοκίνητος αθλητισμός,
  • ορειβασία/αναρρίχηση,

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

  • Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν:

    στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League),

  • στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης (Basket League),
  • στους ευρωπαϊκούς αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague, FIBA),

    εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, ομαδικών αθλημάτων που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης είναι δυνατή μόνο εφόσον οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου, από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Περαιτέρω οδηγίες, υγειονομικά́ πρωτοκόλλα για προπονήσεις και αγώνες, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για την ολοκλήρωση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων που είναι σε εξέλιξη κατά τη δημοσίευση της παρούσας, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Λειτουργία και χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Επιπλέον, απαγορεύεται η παραμονής πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Διευκρινίζονται τα εξής:

Α. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες, χωρίς την παρουσία θεατών και για άλλα εγχώρια πρωταθλήματα ή/και διεθνείς διοργανώσεις, των οποίων οι ομάδες θα καταθέσουν και θα εγκριθεί υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Β. Πρόκειται άμεσα να εξεταστεί η δυνατότητα και της προετοιμασίας αθλητών για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, τα οποία πρόκειται να διεξαχθούν έως και τον Απρίλιο του 2021, με ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης των αντιστοίχων Ομοσπονδιών τους.