Σοκάρουν οι πληροφορίες που έρχονται από την Βόρεια Κορέα και σχετίζονται με τον κοροναϊό.

Ειδικότερα, η αντιμετώπιση των νοσούντων από κοροναϊό στη Βόρεια Κορέα σύμφωνα με μαρτυρίες όχι μόνο είναι απάνθρωπη, αλλά και φρικτή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όσοι Βορειοκορεάτες είναι θετικοί στον κοροναϊό κρατούνται σε στρατόπεδα καραντίνας όπου οι αρχές της χώρας τους αφήνουν λιμοκτονούν.

Όπως δήλωσε στην The South China Morning Post ο ακτιβιστής Τιμ Πίτερς υπάρχουν επίσης μαρτυρίες για ανθρώπους που υποχρέωνονται να κλειστούν στα σπίτια τους χωρίς φαγητό αλλά και για μαρτυρίες αρκετών δεκάδων αποτεφρομένων θυμάτων του κοροναϊό.

«Μας ανησυχούν πάρα πολύ οι μαρτυρίες ότι η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ αφήνει με ελάχιστο ή χωρίς καθόλου φαγητό και φάρμακα τους θετικούς στον κοροναϊό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πίτερς.

Η μόνη βοήθεια για τους εγκλωβισμένους στα κέντρα καραντίνας είναι συγγενείς τους να καταφέρουν να τα πλησιάσουν τα στρατόπεδα αυτά για να τους δώσουν είτε τρόφιμα είτε φάρμακα ή ακόμα και βότανα.

Σύμφωνα με τον Πίτερς η κατάσταση με τον κοροναϊό  στη χώρα είναι «εξαιρετικά σοβαρή».

Από την πλευρά του ο πάστορας Ντέιβιντ Λι ο οποίος έχει επαφές με αυτομολήσαντες από τη Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι ο κοροναϊό αποκαλείται «ασθένεια-φάντασμα» καθώς δεν έχουν προμηθευτεί κανένα τεστ.