«Σταθερή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Αττική που παρουσίασε αύξηση 30% από την προηγούμενη εβδομάδα ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας.

«Το 30% δεν είναι πολύ» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως η κατάσταση στην Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή.

Εκρηκτική αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε ως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική και η μετάβαση αυτή έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στον αντίποδα είναι η Θεσσαλονίκη που σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «υπερδιπλασίασε, υπερτριπλασίασε» τα κρούσματα.

«Βλέποντας τη Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός για την Αττική», επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.166 κρούσματα, εκ των οποίων τα 542 εντοπίστηκαν στην Αττική και 595 στη Θεσσαλονίκη.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα το πρωί σε καθεστώς lockdown, καθώς και οι Σέρρες, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στις περιοχές αυτές ισχύουν τα εξής:

  • Όσον αφορά στο περιοριστικό μέτρο του ενός επιβάτη πλην του οδηγού σε ΙΧ και ταξί, εννοείται ότι δεν ισχύει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πχ. για ηλικιωμένους, ΑμεΑ, δύο γονείς με άρρωστο παιδί, εφόσον έχουν μαζί τους τα σχετικά αποδεικτικά.
  • Η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας προβλέπεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
  • Οι υπηρεσίες διανομής πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη.
  • Οι ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες εντάσσονται σε συγκεκριμένους συλλόγους ή ομίλους, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.
  • Στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, δεν επιτρέπεται το take away, το drive through και η παραλαβή πακέτων. Επιτρέπεται μόνο το delivery.