Στη ρητορική των προκλήσεων επιμένει η Άγκυρα αφού, μετά το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων, της περίκλειστης παραλίας της Αμμοχώστου, ο  τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι παρομοιάζει τα Βαρώσια με σύμβολο ειρήνης και ευημερίας.

Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτηρίζει τα Βαρώσια μαργαριτάρι της Ανατολικής Μεσογείου που θα γίνει σύμβολο της ειρήνης και της ευημερίας, καθώς και της αναζωογόνησης της οικονομίας της ΤΔΒΚ.

«Οι όμορφες ακτές της περίκλειστης Αμμοχώστου γέμισαν από ανθρώπινες φωνές έπειτα από 46 χρόνια. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα Βαρώσια, το μαργαριτάρι της Ανατολικής Μεσογείου, θα γίνει το σύμβολο της ειρήνης και της ευημερίας καθώς και της αναζωογόνησης της οικονομίας της ΤΔΒΚ» έγραψε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες εικόνες από το παραλιακό μέτωπο

Προηγουμένως, άνοιξε το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου προς την παραλία των Βαρωσίων.

Το άνοιγμα τμήματων των Βαρωσίων είχε εξαγγελθεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ.

Άνδρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο, ο οποίος βρισκόταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», δεν ζητήθηκαν έγγραφα ή επίδειξη ταυτοτήτων και ο κόσμος άρχισε να προχωρά από τον συγκεκριμένο δρόμο προς την παραλία.

Μάλιστα, μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και την σημαία του ψευδοκράτους.

Οι πρώτες εικόνες

Ωράριο για την παραλία στο Βαρώσι από «δυνάμεις ασφαλείας», απαγορεύτηκε η τελετή και οι δηλώσεις

Η «διοίκηση» των «δυνάμεων ασφαλείας» με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι από σήμερα θα επιτρέπεται η πρόσβαση στην παραλία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, «στον λαό και σε επισκέπτες», όπως γράφει.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, για την είσοδο στο Βαρώσι δεν θα ζητείται η επίδειξη οποιοδήποτε εγγράφου.

Ο «βουλευτής» του ΚΕΕ Αμμοχώστου, Ογουζχάν Χασίπογλου δήλωσε στην Κίπρις ποστασί ότι η είσοδος στο κομμάτι των Βαρωσίων που άνοιξε θα επιτρέπεται σε όλους, όχι μόνο σε πολίτες του ψευδοκράτους, αλλά και σε ξένους, όπως είπε. Ανάφερε επίσης ότι η λήψη φωτογραφιών είναι ελεύθερη, εκτός από τα drones, και όσοι θέλουν να μπουν στη θάλασσα μπορούν να το κάνουν από την περιοχή που είναι η στρατιωτική λέσχη εκεί (το «σπίτι του στρατού» όπως ονομάζεται το εστιατόριο του κατοχικού στρατού) μέχρι το ξενοδοχείο Golden Sands, μια απόσταση ενός χιλιομέτρου, όπως ανάφερε ο κ. Χασίπογλου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διαδικασία ανοίγματος των Βαρωσίων θα είναι σταδιακή και στο μέλλον θα ανοίξουν και άλλες περιοχές στην περίκλειστη πόλη.

Πέτσας: Η Τουρκία να κάνει πίσω για την Αμμόχωστο

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου.

Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 2020 καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και φυσικά την Ελλάδα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για άλλη μία προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».