Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από κοροναϊό στη χώρα μας.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής «έσβησε» μια 87χρονη που είχε βρεθεί θετική στον κοροναϊό και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο φονικότερος μήνας ο Σεπτέμβριος

Πλέον, ο αριθμός των θυμάτων από COVID-19 στη χώρα μας ανέρχεται στα 367. Μάλιστα, ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ο φονικότερος μήνας του κοροναϊού με τους νεκρούς να φτάνουν τους 100 μόλις μέσα σε 24 μέρες.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα αυξημένα και για τέταρτη συνεχή μέρα πάνω από 300 ήταν τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα την Πέμπτη. Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας. Στο επίκεντρο του ιού παραμένει η Αττική, με περισσότερα από τα 2/3 (312) των κρουσμάτων να εντοπίζονται στην πρωτεύουσα.

Εκ των νέων κρουσμάτων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές και 30 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες, 2.726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δεν προβλέπεται lockdown σε αυτή τη φάση – Αυτοπροστασία κι ευλαβική τήρηση των μέτρων

Κι ενώ τα μέτωπα για τους ειδικούς είναι αρκετά δεν προβλέπεται lockdown σε αυτή τη φάση όπως είπε κι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα. Θα γίνουν μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί, σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική. Παράλληλα προκειμένου να μειωθούν οι εικόνες συνωστισμού στα ΜΜΜ, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα βγουν στους δρόμους  της Αττικής 100 λεωφορεία και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου.

Εντέλει αυτό που θα κρίνει την επόμενη ημέρα στο μέτωπο της πανδημίας είναι η αυτοπροστασία και η ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Ηλικιωμένοι κι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προσέχουν διπλά

Δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο καθηγητής εξήγησε πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε και πως υπάρχει η ευθύνη του καθενός να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση.

Για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής τόνισε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.

Για το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο.

Οι δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου

Ο κ. Βατόπουλος εξήγησε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας. Εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.

Τόνισε μάλιστα ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής.

Τα μέτρα για τον κοροναϊό βοηθούν και για τη γρίπη

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «διαγνωστική πρόκληση για τους γιατρούς» τη συνύπαρξη της Covid-19 με την κοινή γρίπη και άλλα λοιμώδη νοσήματα.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται φέτος να είναι ηπιότερη η γρίπη, καθώς αν πετύχουν τα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό θα επιδράσουν σε όλες τις ιώσεις.

40 άδεια κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική

Σε ότι αφορά στα κρεβάτια των ΜΕΘ, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου στο Mega  ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τα 40 κρεβάτια άδεια στην Αττική αλλά και άλλα στην υπόλοιπη επικράτεια.

«Στα δημόσια νοσοκομεία τα περισσότερα κρεβάτια αφορούν ασθενείς που δεν έχουν Covid-19. Σταδιακά ελευθερώνουμε κρεβάτια με ασθενείς για κοροναϊό. Μπορούμε να φθάσουμε μέχρι 150 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ούτε στο μισό. Πλήρως ελεγχόμενα τα πράγματα αυτή τη στιγμή» υποστήριξε.

Επιτάσσονται χώροι σε στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία

Παράλληλα με χθεσινή ΚΥΑ προβλέπεται η δέσμευση κλινών σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικά για την περίθαλψη ασθενών από κοροναϊό, όπως και για πρόσθετο κόστος 30 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση ιδιωτικών κλινικών για  τον ίδιο λόγο.