Μία εβδομάδα πέρασε από τότε που ξεκίνησε η σταδιακή εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην προσωρινή δομή στο Πεδίο Βολής του Καρά Τεπέ και παρά τις παροτρύνσεις των Αρχών και μετά την αστυνομική επιχείρηση, στο νέο Κέντρο έχουν μπει περισσότεροι από τους μισούς. Οι εικόνες με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά, να κοιμούνται στην άκρη του δρόμου, ανάμεσα σε μνήματα στο νεκροταφείο της Παναγιούδας ή ακόμη και σε αυτοσχέδιες με καλάμια σκηνές έκαναν όλη την εβδομάδα τον γύρο του κόσμου.

Για αρκετές ημέρες, οι περισσότεροι, παρακινούμενοι από ομάδες «σκληροπυρηνικών», όπως τις χαρακτήριζαν, αρνούνταν πεισματικά να μπουν στο προσωρινό Κέντρο στο Καρά Τεπέ, το οποίο ήταν έτοιμο. Είναι ενδεικτικό πως από το περασμένο Σάββατο μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης από τους περίπου 12.000 πρώην φιλοξενουμένους του ΚΥΤ της Μόριας είχαν εγκατασταθεί στη νέα δομή μόλις 1.800. Ενώ παράλληλα, μέχρι χθες το πρωί τα θετικά κρούσματα κοροναιού έφταναν τα 157.

Χρειάστηκαν μέρες διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και διαλόγου για να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως, όμως, η αστυνομική επιχείρηση που έφερε απτά αποτελέσματα. Στις ενέργειες αυτές οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές δεν ήταν απόλυτα συνεργάσιμες.

Η επόμενη μέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα βρει και τους περίπου 12.000 μέσα στον καταυλισμό. Ο χρόνος, ωστόσο, που αναμένεται να μείνουν οι φιλοξενούμενοι στην προσωρινή δομή θα ποικίλλει. Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όσοι από τους χιλιάδες πάρουν θετική απόφαση ασύλου μέσα σε 27 ημέρες θα εγκαταλείπουν το Κέντρο. Αντίθετα, για εκείνους που υπάρχει απορριπτική απάντηση και μέχρι να πάρουν την τελεσίδικη απόφαση θα χρειαστεί να περιμένουν περίπου τέσσερις μήνες.

Προστασία

Ηδη, πάντως, αρκετές είναι οι οργανώσεις που χτυπούν το καμπανάκι για την επόμενη μέρα, τόσο σε ό, τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης στη νέα δομή όσο και τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» ζητεί την άμεση μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα των γυναικών που είναι εκτεθειμένες στη βία. Οπως αναφέρει, ανάμεσα στον προσφυγικό πληθυσμό περιλαμβάνονται και μόνες γυναίκες, μονογονείς και επιζώσες έμφυλης βίας, «400 γυναίκες στο σύνολό τους, που στεγάζονταν σε προστατευμένες περιοχές με αυξανόμενη φύλαξη εντός του ΚΥΤ της Μόριας και τώρα βρίσκονται είτε στον δρόμο είτε στο προσωρινό camp, στερούμενες ακόμα και αυτή την ελάχιστη, αλλά απαραίτητη συνθήκη προστασίας».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η πλειονότητα αυτών των γυναικών έχει βιώσει ένα ή και περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα, με τα περισσότερα περιστατικά να αφορούν κατά κύριο λόγο βιασμούς και ενδοοικογενειακή βία εντός του καταυλισμού της Μόριας.

Την ίδια στιγμή, νομικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν τους αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. «Από την Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά πανελλαδικά το σύστημα των απομακρυσμένων συνεντεύξεων για μερίδα αιτούντων διεθνή προστασία, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στη νέα δομή στο πρώην πεδίο βολής στην περιοχή Καρά Τεπέ, χωρίς να έχει διασφαλιστεί όμως η πρόσβαση των νομικών συμπαραστατών και δικηγόρων στη δομή».

Τα νέα κλειστά κέντρα στα νησιά

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχωρά στα περισσότερα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου το πρότζεκτ με τις κλειστές δομές φιλοξενίας.

Στη Λέσβο, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης μετά την ολοσχερή καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, η κατασκευή μιας νέας μόνιμης δομής να έχει πάρει αναβολή, και πάλι, όμως, η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου. Η κατασκευή του νέου μόνιμου κέντρου αναμένεται να διαρκέσει 6 – 9 μήνες, όσο θα μείνουν και οι πρόσφυγες και μετανάστες στην προσωρινή δομή.

Κι επειδή οι καιρικές συνθήκες από εδώ και πέρα όλο και θα δυσκολεύουν, σύμφωνα με τους ανθρώπους του υπουργείου, υπάρχει πρόβλεψη για να προστατευθούν οι φιλοξενούμενοι. Στο τραπέζι έχουν πέσει λύσεις όπως αντιανεμικά συστήματα ή ακόμη και υδατοφράχτες.

Αντίθετα, στο νησί της Σάμου προχωρά η κατασκευή της μόνιμης δομής στην περιοχή Ζερβού, ενώ σε Κω και Λέρο θα μετατραπούν τα ήδη υπάρχοντα ΚΥΤ σε κλειστού τύπου. Στην περίπτωση της Χίου ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο σημείο θα κατασκευαστεί το νέο κέντρο, αν και είναι πολύ πιθανή η επιλογή και πάλι της ΒΙΑΛ. Στο μετάξυ συνελήφθη ένας 42χρόνος Σύρος για τη φωτιά έξω από το ΚΥΤ Σάμου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ