O Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις, μέχρι τώρα, δημοσκοπήσεις. Ομως ειδικοί στην πολιτική στρατηγική και από τα δύο κόμματα θεωρούν πως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος διαθέτει ακόμα τρόπους να πετύχει την επανεκλογή του.

Εξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι δημοσκοπήσεις διαμορφώνουν μια εικόνα. Επί μήνες ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με τουλάχιστον επτά ποσοστιαίες μονάδες. Για να κερδίσει το Σώμα των εκλεκτόρων ο Τραμπ χρειάζεται να κερδίσει τον Μπάιντεν στις μισές από τις έξι σημαντικές πολιτείες: Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα, Φλόριντα και Αριζόνα. Ο Μπάιντεν προηγείται σε όλες αυτές, αν και η διαφορά του σε Βόρεια Καρολίνα και Φλόριντα είναι κάτω του 2%. Το 42% των Αμερικανών εγκρίνει τη δουλειά που έχει κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος – ένα ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό σε όλη τη διάρκεια της διαμονής του στον Λευκό Οίκο. Το 45% έχει αρνητική άποψη για εκείνον, ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον και ο Ρόναλντ Ρίγκαν στον αντίστοιχο χρόνο τους στην προεδρία. Με άλλα λόγια, ο Τραμπ δείχνει ότι μπορεί να είναι είτε ο λιγότερο δημοφιλής εν ενεργεία πρόεδρος που θα κερδίσει την επανεκλογή του στη σύγχρονη εποχή είτε ο πιο δημοφιλής που θα τη χάσει.

Κάποιοι θεωρούν πως αυτά τα ποσοστά κρύβουν ελπίδες για τον Τραμπ. Δείχνει να έχει θεμελιώσει την υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, το 90% των οποίων λέει πως θα τον στηρίξει. Σχεδόν σε κάθε δημοσκόπηση, όταν οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν ποιον εμπιστεύονται για την οικονομία, προτιμούν τον Τραμπ από τον Μπάιντεν, ακόμα και σε μετρήσεις όπου ο Μπάιντεν προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες – αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ανεξάρτητοι ψηφοφόροι μπορεί τελικά να ψηφίσουν τον Τραμπ, διότι θα θεωρήσουν ότι έτσι θα πάνε καλύτερα τα οικονομικά τους.

Αμφίρροπες πολιτείες

Η δημοσκοπική πτώση του Τραμπ ισχύει για τους λευκούς ψηφοφόρους. Η θέση του είναι σταθερή στους ισπανόφωνους – μια κρίσιμη εκλογική ομάδα στις αμφίρροπες Πολιτείες της Φλόριντα και της Αριζόνα. Ολοι αυτοί οι αριθμοί, βέβαια, δεν αποκαλύπτουν τον πόνο που έχει προκαλέσει η πανδημία, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 200.000 Αμερικανοί, κυρίως ηλικιωμένοι, ενώ περίπου 30 εκατομμύρια πολίτες παίρνουν επίδομα ανεργίας. Το 2016 ο Τραμπ κέρδισε την Κλίντον στους ηλικιωμένους ψηφοφόρους με διαφορά 20 μονάδων, τώρα φαίνεται να προηγείται του Μπάιντεν με μικρή διαφορά.

Η υποστήριξη προς τους Ρεπουμπλικανούς φαίνεται να περιορίζεται – στις πόλεις και στα προάστια. Ομως ο Ρεπουμπλικανός σύμβουλος Λουκ Τόμσον που εργάζεται για τις εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο πιστεύει πως εάν ο Τραμπ βρει το σωστό μήνυμα – μια εκδοχή που έχει φέρει αποτελέσματα στο παρελθόν σε άλλους υποψηφίους είναι να ζητήσει συγγνώμη για τα λάθη του – και εάν η οικονομία δείξει ανάκαμψη, τότε αρκετοί Ρεπουμπλικανοί των προαστίων μπορούν να πεισθούν να ψηφίσουν Τραμπ για μια τελευταία φορά, ακόμα και εάν τον αντιπαθούν.

Το διάστημα μέχρι τις εκλογές, ο Τραμπ που δεν νοιάζεται ιδιαίτερα για γεγονότα και ακρίβειες φαίνεται να τα δίνει όλα. Σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση, ο πρόεδρος που απορρίπτει τα επιστημονικά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή είπε πως είναι «ο μεγάλος οικολόγος». Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως ο Τραμπ παραμένει η καλύτερη ευκαιρία των Ρεπουμπλικανών για να πείσουν τους ισπανόφωνους και μαύρους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Από τον Ρίγκαν και μετά, κανένας Ρεπουμπλικανός δεν είχε τόση απήχηση μεταξύ των λευκών εργατών. Ακόμα και εν μέσω πανδημίας, στις συγκεντρώσεις του γεμίζει γήπεδα. Μένουν 44 ημέρες για να κάνει την έκπληξη.