Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται το πρωί της Τρίτης για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Αττική.

Η κυβέρνηση εξετάζει το πακέτο μέτρων που πρότεινε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, το οποίο αφορά οριζόντια μέτρα σε όλη την Αττική και όχι μόνο στους κόκκινους δήμους.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν «πέσει» στο τραπέζι είναι η καθολική χρήση μάσκας, η αλλαγή ωραρίου στα μαγαζιά, η απαγόρευση συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων για ένα χρονικό διάστημα, η μείωση του αριθμού των ατόμων στα τραπέζια των εστιατορίων και μέτρα για τις λαϊκές αγορές.

Τα εν λόγω μέτρα θα ανακοινωθούν από τον Νίκο Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού στις έξι το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας.

Τι μέτρα πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι

Το βασικό μέτρο που αποφάσισαν από κοινού είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας, καθώς οι ειδικοί θεωρούν πως για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων χρειάζεται  να εφαρμοστεί «μοντέλο Πόρου» στην Αττική.

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν πως η γενικευμένη χρήση της μάσκας από μόνη της δεν είναι αρκετή. Για εκείνους αναγκαία είναι και η μείωση των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα οι λοιμωξιολόγοι σύμφωνα με πληροφορίες πρότειναν να μειωθούν τα άτομα κάτω των 50 σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ έκριναν αναγκαίο να «μπουν στον πάγο» για λίγο καιρό (περίπου δύο εβδομάδες) οι συναυλίες και τα θέατρα.

Σε κάθε περίπτωση τώρα είναι στο χέρι της κυβέρνησης αν θα κάνει πράξει όλες τις προτάσεις των λοιμωξιολόγογων ή θα είναι επιλεκτική. Επίσης στο χέρι της είναι για το αν τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν σε όλη την Αττική ή μόνο στους κόκκινους δήμους (όπως π.χ. Κηφισιά, το κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς).

Ο πρωθυπουργός θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα του παρουσιάσουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι κατέληξαν σε αυτές αφού ζύγισαν όλα τα δεδομένα. Έτσι η κυβέρνηση σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αποφασίσει ποια θα επιβληθούν και ποια όχι.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κοροναϊό στο υπουργείο Υγείας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί και αλλαγή στη λειτουργία των καταστημάτων στην Αττική με σκοπό να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Όσο για τα καταστήματα εστίασης αυτά θα συνεχίσουν να κλείνουν στις 12:00 το βράδυ μέχρι νεωτέρας. 

Τι οδήγησε τους ειδικούς στην απόφαση για οριζόντια μέτρα στην Αττική

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί σύμφωνα με τον κ. Σύψα και το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες. 

«Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Bατόπουλος: «Καμπανάκι» για τον κοροναϊό από την αύξηση των διασωληνωμένων

«Έχουμε μπροστά μας ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο ελπίζω να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφορικά με τον κοροναϊό.

Ειδικότερα ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στο «μείζον πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως της αύξησης των διασωληνώσεων». Ανέφερε ως παράδειγμα όσα συνέβησαν με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στο Ισραήλ και τόνισε πως η αύξηση των διασωληνώσεων είναι ένα καμπανάκι ότι ίσως πηγαίνουμε προς μεγάλη αύξηση.

Επέμεινε στο θέμα της τήρησης των αποστάσεων για να μην μεταδίδεται ο ιός.

Ενώ δίνοντας μια εικόνα για τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι για την Αττική, τόνισε ότι έχουν γίνει προτάσεις από τους ειδικούς που αφορούν στη χρήση μασκών όπως επίσης σε νέους περιορισμούς για τις εκδηλώσεις.

«Η μάσκα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μην γίνεται διασπορά του ιού και δεν επηρεάζει τόσο την καθημερινότητά μας, συνεπώς πρέπει να είναι πρωταρχικό στη φαρέτρα μας εναντίον του κοροναϊού» είπε μεταξύ άλλων.

«Μάσκα θα φορούν τα παιδιά που μπορούν να την χειριστούν»

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι έγινε μια καλή αρχή και αναμένεται να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία.

«Είμαι βέβαιος ότι τα παιδιά θα πειθαρχήσουν» είπε. Τόνισε ότι όλα τα μέτρα που λήφθηκαν, κινήθηκαν με βάση τα πλαίσια του ρεαλισμού και τις δυνατότητες του υπουργείου Παιδείας και της πολιτείας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η χρήση μάσκας να φέρει λιποθυμική τάση σε παιδιά, τόνισε ότι αν φέρει λιποθυμική τάση τότε το παιδί θα τη βγάλει.

«Μάσκα θα φορούν τα παιδιά που μπορούν να την χειριστούν. Αν κάποιο παιδί για οποιοδήποτε λόγο ζαλιστεί – ακόμη και αν δεν ευθύνεται για αυτό η μάσκα αλλά είναι ψυχολογικό – τότε προφανώς θα βγάλει τη μάσκα».

Παγώνη: Η μάσκα είναι πλέον η ασφάλειά μας

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και Αντιπρόεδρος του ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη για το περιστατικό όπου Αφγανός θετικός στον κοροναϊό το έσκασε από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.

Ένα τέτοιο περιστατικό δεν κάνει εντύπωση στην κ.Παγώνη και δίνει σε αυτό δύο ερμηνείες.

Αφενός ο άνδρας ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη και τη μεταφορά του σε δομή φιλοξενίας και αφετέρου δεν μπορούσε να δεχτεί κάτι το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πρόκειται για μια ψυχολογική αντίδραση πολλών ανθρώπων στο άκουσμα των αποτελεσμάτων από το τεστ κοροναϊού.

Η κ. Παγώνη πιστεύει ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση.

Όπως και να ‘χει, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση, μέχρι να βρεθεί ο άνθρωπος έχει έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο.

«Η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων με αυτό το ρυθμό θα φέρει μεγαλύτερες δυσκολίες», τόνισε η κ. Παγώνη.

Για την καθολική χρήση μάσκας, υποστήριξε πως αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί διασποράς του κοροναϊού, τότε η γενικευμένη χρήση μάσκας θα γίνει απαραίτητη.

«Η μάσκα είναι πλέον είναι η ασφάλειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτούς που αρνούνται τη χρήση της, επισημαίνει πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ, είναι η ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές του και το περιβάλλον τους».

Τέλος, υποστήριξε πως έχει αποδειχθεί ότι η χρήση μάσκας δεν εμποδίζει την αναπνοή και πως οι προσωπικές απόψεις του καθενός δεν είναι επιστημονικές.