Οι εικόνες κόβουν την ανάσα. Ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου καίγεται απ’ άκρο εις άκρο λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και οι μετανάστες  τρέχουν να τον εγκαταλείψουν.

Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική στο μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού. Η φωτιά έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και η καταστροφή στον καταυλισμό είναι ολοκληρωτική.

Κάποιοι από τους μετανάστες που έχουν καταφέρει να απομακρυνθούν από το πύρινο μέτωπο, καταγράφονται από κινητό να τραγουδούν. Άλλοι, παρακολουθούν έντρομοι την επέκταση της φωτιάς. Οι περισσότεροι ξέρουν πως τα προσωπικά τους αντικείμενα έχουν ήδη γίνει στάχτη.

Ολοκληρωτική καταστροφή

Το πρώτο φως της ημέρας θα αποκαλύψει το μέγεθος της καταστροφής. Θα βρει χιλιάδες οικογένειες να κοιμούνται στον δρόμο, κάποιους με τις βαλίτσες τους στους ώμους και άλλους να προσπαθούν να βρουν οξυγόνο.

Η Λέσβος κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η ΕΥΠ καλείται να διαπιστώσει αν υπάρχει προβοκάτσια πίσω από τη φωτιά και οι Αρχές να ελέγξουν την κατάσταση με 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες να μην έχουν που να μείνουν. Ο φόβος για ανεξέλεγκτη διασπορά του κοροναϊού στο νησί είναι διάχυτος.

Οι ταυτόχρονες εστίες που βάζουν σε σκέψεις

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό και τα πράγματα ξέφυγαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκρούσεις κάποια στιγμή πήραν φυλετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές σε διάφορα σημεία, οι οποίες πολύ σύντομα λόγω του δυνατού ανέμου πήραν διαστάσεις και τύλιξαν τον καταυλισμό.

Όλα δείχνουν πως οι πρώτες εστίες ανάβουν ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία εκτός καταυλισμού, με τις φλόγες να προχωρούν και να ζώνουν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Οι πρώτοι πυροσβέστες που φτάνουν στο σημείο δέχονται επίθεση με πέτρες και ξύλα. Χάνεται πολύτιμος χρόνος στη μάχη της κατάσβεσης και αυτό που φαίνεται να επιζητούσαν ορισμένοι γίνεται πραγματικότητα.

Η κάμερα του MEGA καταγράφει τις πρώτες εικόνες που ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εικόνα της επόμενης μέρας είναι αποκαρδιωτική. Η καταστροφή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είναι ολοκληρωτική. Από τις φλόγες δεν γλίτωσε ούτε η γύρω περιοχή.

Η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Λέσβος ζει πρωτόγνωρες στιγμές, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη και χωρίς να μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται τα άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κοροναϊό.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για να εξεταστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι κάτοικοι του νησιού είναι ανάστατοι. Στην είσοδο της Μυτιλήνης βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να μην μπουν στην πόλη πρόσφυγες και μετανάστες. Στο νησί βρίσκονται και 240 συνοριοφύλακες.

Οι έρευνες για τη μεγάλη φωτιά συνεχίζονται, με την αγωνία σε ολόκληρο το νησί να είναι διάχυτη.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA