Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και την αύξηση των κρουσμάτων.

Η κατάσταση είναι δύσκολη, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «είμαστε σε ένα σημείο μεγάλης αύξησης κρουσμάτων. Το στοίχημα είναι η αύξηση αυτή να μην πάρει εκθετική μορφή», υποστήριξε.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί σημαντικό καμπανάκι κινδύνου και απαιτεί νέο σχέδιο επιδημιολογικής και υγειονομικής επιτήρησης και θωράκισης τόσο του συστήματος υγείας όσο και της ίδιας της χώρας.

Για τον κ. Ξανθό, ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτή τη ραγδαία αύξηση, είναι η περίοδος χαλάρωσης και υποχώρησης των στάνταρς της δημόσιας υγείας μετά την καραντίνα. «Η κυβέρνηση επαναπαύτηκε στην καλή πορεία που όντως είχε η Ελλάδα την πρώτη περίοδο. Μέλημά της δεν ήταν να διατηρήσει τα στάνταρ της δημόσιας υγείας, αλλά να υποχωρήσει στις πιέσεις του κόσμου της αγοράς», σημείωσε.

Για το άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού, υποστήριξε πως υπήρξε σημαντική μαύρη τρύπα που αφορά τα χερσαία σύνορα κυρίως με τις βαλκανικές χώρες, ενώ σχολίασε πως υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, «επιβάλλεται μια καινούρια παρέμβαση πιο πειστική και πιο αξιόπιστη», τόνισε.

Για τα σχολεία, υποστήριξε πως το άνοιγμά του είναι «απροετοίμαστο και υγειονομικά επισφαλές», ενώ για το εμβόλιο είπε πως «διαψεύδεται το αφήγημα της επικείμενης αγοράς εμβολίων και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί δωρεάν χορήγηση του εμβολίου, τόνισε πως δεν πρόκειται για πολιτική εξαγγελία, καθώς ούτως ή άλλως τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν στους πολίτες.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Γ.Γ Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ουδόλως τους απασχολούν οι πολιτικαντισμοί, αλλά κύριο μέλημά τους είναι η υγεία του λαού.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως δεν υπήρξε ουσιαστική θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς δεν έγιναν προσλήψεις, ενώ παράλληλα υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην πρόληψη και την ιχνηλάτηση.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε, να κάνουμε αυτά που δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως χρειάζεται προετοιμασία για τη νέα φάση του δημόσιου συστήματος υγείας και πως πρέπει να δοθεί έμφαση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα και στις κινητές μονάδες φροντίδας.