Την υπογραφή του Ρέντσο Πιάνο, του αρχιτέκτονα που έχει σχεδιάσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα φέρουν τα δύο κτίρια συνολικής έκτασης 1.000 τ.μ. που θα προστατεύσουν, αλλά και θα προβάλλουν το συνδεδεμένο πιθανόν με το Κυλώνειο Άγος, εύρημα του ομαδικού τάφου των Δεσμωτών, το οποίο και έχει αποκαλυφθεί στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του ΚΠΙΣΝ.

Το πρώτο κτίριο θα λειτουργήσει ως κέντρο ενημέρωσης του κοινού και το δεύτερο, το οποίο θα είναι υπόγειο, θα έχει στόχο την προστασία και ανάδειξη των σκελετικών καταλοίπων, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο και συζήτησε το θέμα. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ωστόσο ειδικά  στον χώρο που θα περιβάλλει το εύρημα προβλέπεται ότι θα υπάρχει σταθερή θερμοκρασία και ο φωτισμός θα είναι χαμηλός, τόσο για την προστασία των οστών όσο και τη δημιουργία συνάδουσας με το έκθεμα ατμόσφαιρας, ενώ σχεδιάζεται ένα κέλυφος μέσα στο δεύτερο κτίριο που θα εξασφαλίζει περαιτέρω την προστασία των καταλοίπων από τις εξωτερικές συνθήκες. Δεν αποκλείεται δε, να μην επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά.

Για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τους όρους δόμησής του, ενώ η χρηματοδότησή του θα γίνει από το ΙΣΝ καθώς ενεργοποιήθηκε εκ νέου καθώς φαίνεται η σχετική δωρεά που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ.