Το καλοκαίρι του 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Συμπληρώνονται επομένως και τα εκατό χρόνια από την ίδρυση  της νεότερης Τουρκίας μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η ακριβής ημερομηνία της υπογραφής είναι 24 Ιουλίου – η ερχόμενη Παρασκευή, η ημέρα που επέλεξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ηγηθεί της πρώτης προσευχής στην Αγία Σοφία μετά την απόφασή του να μετατραπεί σε τζαμί. Υπάρχει περίπτωση να είναι σύμπτωση; Ουδεμία.

Ο Ερντογάν δίνει ιδιαίτερη σημασία στους συμβολισμούς. Εχοντας χτίσει περισσότερα από 17.000 τζαμιά όσο βρίσκεται στην εξουσία – τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και σε ευρωπαϊκές χώρες -, σίγουρα δεν χρειάζεται άλλο στην Κωνσταντινούπολη.

Συμβολική είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, συμβολική είναι και η ημερομηνία της πρώτης προσευχής. Αλλωστε τα τελευταία 4-5 χρόνια αμφισβητεί ανοιχτά και δημόσια τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Πώς ο Ερντογάν εδραιώνει την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης;

Τι είναι ο τουρκικός «Εθνικός Όρκος» και πώς σχετίζεται με τα μεγαλεπήβολα σχέδια της κυβέρνησης της γείτονος χώρας;

Γιατί η εισβολή στη Συρία και η συνεργασία με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις είναι και αυτές μέρος της ατζέντας της Τουρκίας;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

Ο νέος μύθος του Ερντογάν