Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναφορά ΜΚΟ, «MORIA CORONA AWARENESS TEAM», στην οποία η οργάνωση έκανε λόγο για «Ελληνικό τμήμα της νήσου (Λέσβου)…», εξαιρώντας το ΚΥΤ της Μόριας.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά της ΜΚΟ στην αρμόδια Εισαγγελία καθώς όπως αναφέρει, η οργάνωση σε δημοσίευσή της με ημερομηνία 21.05.2020 αναφέρεται στο… Ελληνικό Τμήμα της Λέσβου, αναφερόμενη στο τμήμα του νησιού πλην του ΚΥΤ Μόριας, υπονοώντας πως το έδαφος της δομής δεν αποτελεί ελληνική επικράτεια.

«Επειδή η αμφισβήτηση της αδιαμφισβήτητης εθνικής κυριαρχίας μας αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενημερώνουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου καταθέτει σχετική μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια Εισαγγελία», αναφέρει η Περιφέρεια.

«Έγινε παρεξήγηση»

Σε παρεξήγηση απέδωσε το θέμα, ο Ντι Μοχάμεντ Αλί Ζαντάχ, μέλος της ΜΚΟ «MORIA CORONA AWARENESS TEAM».

Η οργάνωση σύμφωνα με τον ίδιο αποτελείται από πρόσφυγες που μένουν μέσα στη δομή της Μόριας και στόχος δεν ήταν να δημιουργήσουν θέμα, με τη συγκεκριμένη αναφορά, σε «…Ελληνικό τμήμα της Λέσβου», αλλά να καταδείξουν τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στο υπόλοιπο νησί και τη Μόρια, όπου οι συνθήκες είναι πολύ κακές.

Οπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, Status 107,7: «Κανένας δεν θέλει να μείνει εδώ  ούτε για μία μέρα, είναι πολύ επικίνδυνο μέρος. Το άρθρο με την επίμαχη αναφορά, γράφτηκε από τον υπεύθυνο ΜΜΕ της οργάνωσης και θα δούμε όπως είπε, αν θα χρειαστεί να το αλλάξουμε ή να πούμε σε όλους τι εννοούσαμε. Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσαμε τον «διαχωρισμό» του νησιού».

Σύμφωνα με το μέλος της οργάνωσης, που ζει στη Μόρια με την οικογένειά του και κατάγεται από το Αφγανιστάν, δεν έχουν χρηματοδότηση από καμία πηγή, αλλά έχουν βοήθεια σε αναγκαία υλικά από άλλη οργάνωση, την ελληνική Stand By Me. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «MORIA CORONA AWARENESS TEAM» δραστηριοποιείται στην ενημέρωση για τον κοροναϊό.